Dáváte přednost menším kinosálům před nacpaným multikinem? Lákají vás filmové novinky, ale i starší kultovní snímky? Pak rozhodně navštivte nové kino v Malých Žernosekách.

Obec ho otevřela v září v sále nově zrekonstruované hospody Žernosecká Rychta. S několikatýdenním zpožděním zde na plátně běží české, ale i světové filmové novinky jako Masaryk, Strážci galaxie 2, Já, padouch, ale i Padesát odstínů šedi nebo Bídníci.

SVĚRÁCI JAKO TAHÁK

„Na prosincový program chystáme nové filmy, velkým tahákem bude třeba Po strništi bos z dílny Svěráků,“ říká starosta obce Petr Liška, který se tak trochu lišáckým způsobem rozhodl zaplnit hospodu a zároveň využít rekonstruované prostory.

Budovu Žernosecké Rychty koupila obec za čtyři miliony korun a stejnou částku pak investovala do opravy objektu. Samotná půlmilionová výstavba kinosálu o kapacitě až sto návštěvníků se obci povedla díky získané dotaci. Prostor je nově vybavený projektorem, zvukovou aparaturou, nábytkem a renovací prošla i podlaha.

Oblíbený litoměřický loutkoherec Sváťa Horváth.
Loutkoherec Sváťa: Na dospělé mluvím jako na děti

Složení programu pak přenechali zkušenějšímu člověku. Tím je ředitel litoměřického kina Máj Michal Špadrna, který v Malých Žernosekách bydlí.„Odezva na dětská představení je super a chodí hodně lidí. Taťkové si dají pivko, děti zkouknou pohádku a všichni jsou spokojení,“ směje se Liška.

Dodává, že podobný zájem by si představoval i u filmů pro starší diváky. „Tam bychom uvítali vyšší návštěvnost, lidí chodí zatím málo, ale máme trpělivost a ladíme dobu promítání tak, aby lidem vyhovovala,“ doplňuje starosta.

Překvapily ho ohlasy na němý film s Vlastou Burianem, který měl větší úspěch než popremiérové novinky.

Místním, ale i třeba lovosickým, se biograf líbí, jen se zatím nedostal příliš do povědomí. „Cože? Kino v Žernosekách? Nic nevíme, ale určitě se rádi zastavíme, program vypadá skvěle,“ říká Martin, který bydlí od Rychty jen několik desítek metrů.

Kina dnes zažívají opět boom. V programu litoměřického Máje kolikrát narazíte na nápis „vyprodáno“. V Lovosicích nefunguje kino od roku 2001, kdy bylo pro nezájem uzavřeno a prodáno soukromníkovi. I přes pozitivní odezvu pokusy o promítání místními nadšenci pak většinou ztroskotaly na byrokracii. Jen lovosická Čajovna – vinotéka se několikrát do roka promění v minikino a pořádá tématické filmové maratony. Tím nejbližším bude Snow Film Fest 8. a 9. prosince.

Tunely na dálnici D8 u Prackovic.
Zběsile skrz tunely na dálnici D8? Bez pokuty