VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O pálenku z vlastního ovoce je velký zájem

Litoměřicko - Letošní zimu bude zahrádkáře a pěstitele ovoce na Litoměřicku zahřívat slivovice a hruškovice.

13.10.2011
SDÍLEJ:

Palírna v Žitenicích.Foto: Deník/Karel Pech

Nejvíce hrušek a švestek totiž letos dorazilo ze zahrádek a sadů do pěstitelských palíren, odkud si výsledný produkt padesátiprocentní pálenku pěstitelé začnou již brzy vyzvedávat.

„Obávali jsme, že to letos bude slabší, protože stromy poškodil jarní mráz. Nakonec se ale ukázalo, že švestek a hrušek byl dostatek. Celkově jsme letos přijali více letního ovoce, než v loňském roce,“ shrnul Jan Härting z žitenické palírny, kde včera zahájili příjem podzimního ovoce a letos plánují vyrobit zhruba deset tisíc litrů pálenky.

Jak dále potvrdil, lidí, kteří chtějí své ovoce zkapalnit v lihovinu, rok od roku přibývá. Každým rokem pak podle něj přibývá také zákazníků, kteří se snaží svou pálenku mít co nejkvalitnější.

„Přibývá lidí, kteří si sami doma připravují vlastní kvas. Pěstitelé se postupně učí dodávat kvalitní ovoce s dostatkem cukru,“ popsal snažení ovocnářů Jan Härting. Někdy se podle něj stane i to, že do palírny přijde zahrádkář, který posbírá i ovoce v žalostném stavu. Takové plody pak majitel palírny nemusí přijmout. „Těchto situací však postupně ubývá,“ dodává Härting.

Jak konzumovat pálenku?
Častou chybou při konzumaci ovocného destilátu je jeho zachlazení (např. v ledničce, či dokonce v mrazničce). Ovocný destilát, jako jeden z nejušlechtilejších nápojů, se má konzumovat zásadně při pokojové teplotě kolem 20 °C. Právě při této teplotě nejvíce vynikne jeho čirost, vůně a chuť a stane se zřetelným jeho původ z konkrétního druhu ovoce. Zachlazením či dokonce zamražením destilátu, kterým se maskuje jeho skutečná chuť a vůně, se hodí pouze pro destiláty vyrobené z neovocné suroviny. (zipa.cz)

Výroba pálenky má však svá poměrně přísná pravidla. Vše se děje pod drobnohledem Celní správy ČR. „Každý protokol o přijetí ovoce nám celníci kontrolují. Navíc všechny dokumenty musíme uchovávat po dobu deseti let,“ říká Jan Härting.

Stát si totiž drobné palírny a jednotlivé soukromé pěstitele hlídá kvůli častému krácení spotřební daně, která je na tvrdý alkohol uvalena.

Pokud se ale zahrádkáři rozhodnou, že si nechají svůj oblíbený destilát vypálit u soukromníka, dosti výrazně ušetří. „U přebytkového ovoce ze zahrádek se na tento alkohol vztahuje snížená spotřební daň,“ říká Härting. Domácí pálenka tak v ceně za jeden litr vyjde o několik stovek korun levněji, než ta od velkých výrobců, která je běžně k dostání v obchodech.

Nejčastěji se v žitenické palírně vyrábí destilát, naředěný na padesátiprocentní lihovitost. (miza,md)

Autor: Michal Závada

13.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 13 400 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13400 kč. Volných pracovních míst: 17. Poznámka: místo výkonu práce dle zakázek zaměstnavatele v celé České republice. Požadujeme vyučení a praxi v oboru.. Pracoviště: Gkr stavby s.r.o., Kratochvílova, č.p. 2659, 413 01 Roudnice nad Labem. Informace: Iva Starczewská, +420 416 911 111.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 20 000 Kč

Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Dělené směny, pružná pracovní doba, noční provoz., Požadujeme:, znalost jazyka výhodou, z oboru s praxí (není požadavkem ale výhodou), flexibilita, samostatnost, spolehlivost, komunikativnost. , Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: e-mailem nebo telefonicky (10:00 - 17:00 hod.).. Pracoviště: Zámecké vinařství třebívlice s.r.o. - provozovna třebívlice, Masarykova, č.p. 166, 411 15 Třebívlice. Informace: Petr Malina, +420 724 388 575.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 25 000 Kč

Obsluha zemních a příbuzných strojů bagrista. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: okres Litoměřice, Ústecký kraj, Praha dle zakázek. Průkaz strojníka na kolová a pásová rypadla nebo kolové nakladače, praxe v oboru výhodou, časová flexibilita. Možnost zajištění ubytování. Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: telefonicky v odpoledních hodinách.. Pracoviště: Martr plus s.r.o., Vrchlického, č.p. 138, 411 17 Libochovice. Informace: Vladimír Křesťan, +420 725 438 700.

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 100 Kč

Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků pracovník na myčce automobilů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: e-mailem nebo telefonicky 7-15 hod.. Pracoviště: Ekobus a.s. - litoměřice, Na Kocandě, č.p. 1913, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Marcela Lafantová, +420 724 632 490.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velká gratulace přímo od vyslance Senátu patřila na zasedání zastupitelstva Ivu Hynlovi.

Mezian vyrazil ocenit jednoho z nejdéle sloužících starostů Hynla

Kopřivnice - Lovosice

Lovci udělali první krok. A teď je čeká další proti silné Karviné

Babiš stavěl májku a velbloud se před dětmi nehrbil: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 25. dubna 2018.

FOTO: Motorkář po střetu s autem utrpěl těžké zranění. Odvezla ho záchranka

Litoměřicko – Další vážná nehoda na Litoměřicku se stala ve středu večer před půl desátou na silnici 1/15 z Lovosic do Terezína. 

FOTO: Zavražděné Židy připomínají v Chabařovicích mosazné stolpersteiny v zemi

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Mezery mezi dlažbou vylévá kameník betonem kvůli zlodějům. 

FOTO: Na "Březince" se při dopravní nehodě zranili čtyři lidé

Litoměřice - V ulici Březinova cesta v Pokraticích se srazil osobní automobil se sanitou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT