Jste na rodičovské, ale už vás to táhne jít pracovat. Kam s dětmi, které ještě nejsou dost velké do školky? Častý problém hasí dětské skupiny. V posledních letech rostou v ČR jak houby po dešti. Dosud byly závislé na dotacích, nově by je měl platit stát. Financování by díky připravené novele zákona o dětských skupinách měl pojištěn i Baby Club, který přímo ve svém areálu provozuje litoměřická strojírenská firma Hennlich.

Podobné zařízení měla pro své zaměstnance několik let i lovosická stavební firma Reader & Falge. Založit a udržet je není kvůli úřadům procházka růžovým sadem, Hennlich ale vytrval od roku 2012 dosud. Jeho Baby Club vznikal v roce 2012 - ještě dva roky předtím, než byla dětská skupina jako typ péče o děti uzákoněna.

„V případě, že by nevyšly dotace, firma plánovala financovat provoz ze zisku,“ ohlédla se projektová manažerka a ekonomka Hennlichu Petra Sýkorová. Krátce po zahájení provozu Baby Clubu získal finanční podporu Evropského sociálního fondu (ESF). Na provoz přispívají i rodiče.

Litoměřické zastupitelstvo. Ilustrační foto
Litoměřice mají rozpočet na příští rok. Domluvený schodek pokryjí z úspor

Ročně se v Baby Clubu protočí kolem 40 dětí, nyní jich je zapsáno kolem 15-20. Když hodně dětí stůně, může jich ale přijít jen pár. Nejvíc je tu dětí od 2 do 4 let. Ty nejmenší sem rodiče umisťují v roce a půl někdy ještě kojené nebo na sunaru a v plínkách. „Ňuňáme je, chováme, mazlíme,“ popsala s úsměvem pečovatelka a zástupkyně vedoucí Baby Clubu Nikol Zárubová s tím, že zaměstnankyně vítají individuální přístup i menší počet dětí na skupinu než ve školce: maximálně šest na pečovatelku. Právě proto tu některé maminky nechávají děti ještě i ve školkovém věku. I když děti od rodičů nedělí v areálu společnosti velká vzdálenost, pečovatelky nedoporučují, aby se vídali. „Když děcko vidí maminku, rozpláče se, je lítostivé,“ řekla Zárubová.

Pro klid duší pracovníků s dětmi je důležité, že kdyby se něco opravdu vážného stalo, mají to k sobě blízko. Na pečovatelky ale tento firemní benefit klade velké nároky. „Jsme pod drobnohledem rodičů. Cokoli, co by se tady stalo, se po firmě velmi rychle rozšíří,“ připomněla pečovatelka s tím, že na venkovní dvorek s hřišťátkem před Baby Clubem se některé maminky mohou podívat i z okna pracoviště.

První dny ještě s mámou

Děti do Baby Clubu umisťují většinou rodičky zaměstnané ve společnosti, ale výjimkou nejsou ani otcové. Je jím i skladník Hennlichu Rostislav Kapuši, který tu má 3,5letého kloučka Davídka. Maminka pracuje jinde. „Už to bude rok. Nejdřív tu s ním mohla být manželka, aby se adaptoval,“ pochvaloval si Kapuši. Ten má někdy problém Davídka odtrhnout od programu, který pro malé svěřence a svěřenkyně pečovatelky připraví. Kromě péče, her i vzdělávání přímo v Baby Clubu je někdy čekají i výlety, třeba cesta do kina. Pro děti dalších zaměstnanců Baby Club pořádá příměstské tábory během léta, kdy mají školky a školy zavřeno.

Ministerstvo práce a sociálních věcí eviduje na Litoměřicku sedm dětských skupin, v samotných Litoměřicích čtyři včetně Sluníček v centru, pokratických Želviček a Jesliček v městské příspěvkovce pro zdravotně postižené děti a mládež Srdíčko v Revoluční ulici. Celkově je v Ústeckém kraji 47 dětských skupin 38 poskytovatelů s kapacitou 633 míst. Ta tak za poslední rok stoupla dvojnásobně.

Žižkovy kasárny v sobotu v podvečer ožily. Na nádvoří se konala tradiční mikulášská nadílka, kde nechyběli ani hrůzostrašní čerti ze Svářenic. Na akci dorazily desítky místních, ale i přespolních návštěvníků.
FOTO: Mikuláš, čerti a zvířátka čekali na děti v Terezíně

Na jaře 2019 se otevřou poslední výzvy ESF na financování dětských skupin. Až dotace skončí, pak by mělo díky novele zákona o dětských skupinách navazovat státní financování zohledňující počet míst, obsazenost a dodržování standardů kvality.