„Uplynul rok a my vám přinášíme rekapitulaci toho, co jsme za ten rok zvládli: od března do prosince využilo naší služby 23 dospělých žen a 21 dětí. Máme celkem 7 pokojů, z toho šest pokojů je pro maminky s dětmi a sedmý je společný pokoj pro ženy. Poptávka po ubytování hlavně matek s dětmi se dramaticky navýšila v průběhu druhé poloviny roku 2013, kdy jsme z nedostatku kapacity museli odmítnout 37 matek s 52 dětmi," uvádí Michaela Rybanská, sociální pracovnice.

„Azylové bydlení je sociální službou prevence – přicházejí k nám ženy a matky s dětmi proto, aby předešly jevům, jako je bezdomovectví nebo odebírání dětí do ústavní péče. Většina žen, které jsou u nás ubytované, mají osobní zkušenosti s různými formami domácího násilí. Jejich orientace ve společnosti a sebevědomí jsou těmito zážitky poznamenány. Proto největšími úspěchy našich ubytovaných je jejich opětovné začlenění do společnosti tím, že si s pomocí týmu pracovníků AD Lovosice našly zaměstnání i bydlení a odstěhovaly se do pronajatých bytů," pokračuje sociální pracovnice.

Azylový dům pro matky s dětmi v Lovosicích

Nedílnou součástí toho, jak obstát ve společnosti, je podle ní orientace ve vlastních financích, všechny ženy a matky procházejí programem finanční gramotnosti, učí se, jak zvládat základní mechanismy rodinných rozpočtů.

„Dalšími dílčími úspěchy a pokroky našich uživatelek je vyřízení osobních dokladů, zařazení dětí do přípravných tříd základních škol, spoření si peněz na budoucnost, vyřízení záležitostí týkajících se výživného na děti, rozvodu aj. Zaměstnanci AD pořádali v minulém roce společně s uživatelkami a jejich dětmi různé akce, kterými byly např. „Dětský den" pro děti uživatelek, „Drakiáda" se společně vyrobenými drak, „Štrůdlování" – vyrábění jablečných závinů, „Halloweenská párty" spolu s maškarním plesem pro děti nebo „před-štědrovečerní večeře" společně s rozdáváním dárků a vánočním večírkem. Uživatelky AD Lovosice se spolu s dětmi zúčastnily i soutěže „Malujeme svět", pořádané litoměřickou Diakonií, a vyhrály zvláštní cenu poroty," popisuje Michaela Rybanská.

„V každodenním životě jsme se v azylovém domě zaměřili hlavně na zvládání rodičovských kompetencí, zlepšení péče o dítě a aktivně podporujeme trávení volného času maminek spolu s dětmi. Učíme ženy a matky spolu s dětmi zavařovat, pečeme koláče, perníčky, vyrábíme marmelády, atd… Azylový dům pro ženy a matky s dětmi děkuje za podporu všem, kteří mu osobně nebo zprostředkovaně, finančně nebo materiálně v prvním roce života pomáhali."