„Počet uchazečů o zaměstnání v Ústeckém kraji je nejnižší od zavedení dnešních krajů,“ potvrdila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Lidí bez práce je v kraji celkem 22 398. V loňském roce jich ve stejnou dobu bylo 27 324. Za rok tedy klesla skoro o pět tisíc lidí. Počet těch, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, ale zůstal skoro stejný. Z uchazečů o práci má na podporu nárok 6 355 lidí. V loňském roce to bylo 6 403.

„Vývoj na pracovním trhu odpovídal jak ročnímu období, tak dlouhodobému trendu. Pracovní trh ovlivňovaly i sezónní činnosti v zemědělství, ve stavebnictví a cestovním ruchu,“ vysvětlila pokles nezaměstnanosti Beránková.

Ilustrační foto.
Příliš nízké mzdy. České firmy odírají zaměstnance

Největší poptávka je po dělnících. Některé společnosti mají nabídky i pro dvacet až padesát nových zaměstnanců. Na Litoměřicku je hledá například stavební firma Gardenline. „Sháníme lidi na pozici zedníka, podlaháře a další dělnické profese. Většinou se nám zaměstnance sehnat nepodaří, buď jim nevyhovuje dojíždění, nebo nechtějí pracovat,“ informovala Ivana Nováková z Gardenline.

Podobné problémy mají i na Chomutovsku. „Přes úřad práce nám posílají dost uchazečů. Většinou ale jejich kvalifikace neodpovídá našim požadavkům a tak nikoho nepřijímáme,“ sdělila Kateřina Gregoriková z firmy Hunter Douglas Kadaň, která se zabývá výrobou stínicí techniky.

GrafikaZdroj: Deník

V Děčíně má zas velkou sháňku společnost Chart Ferox vyrábějící obří zásobníky. „Sháníme muže i ženy na pozice svářečů a konstruktérů. Nové zaměstnance si nemáme problém sami zaškolit,“ sdělila personální ředitelka firmy Hana Hanušová.

Přestože nezaměstnanost v kraji klesá, stále zůstává druhá nejvyšší v republice. Celostátní průměr je 2,6 procenta. Ústecký kraj ji má 3,8. Vyšší je v pouze v Moravskoslezském kraji, kde počet lidí bez práce dosahuje hodnoty 4,2 procenta. V kraji má nejvyšší nezaměstnanost Mostecko. Hned za ním je Chomutovsko, zde je ale nejvyšší počet volných míst. 4 123 žadatelů si může vybírat z nabídky 4 538 míst. Podobné je to na Teplicku, pro 2 542 lidí bez práce je k dispozici 2 860 volných pozic.

Zájem je o osobní služby

Úřad práce nabízí také řadu rekvalifikačních kurzů. Obory, do kterých mají žadatelé o práci největší zájem se zaučit, jsou především osobní služby jako manikúra nebo kadeřnictví, vedení účetnictví, hostinská činnost, anebo také zpracování dřeva.

Jedním z podniků, který také hledá nové zaměstnance, je Palivový kombinát Ústí nad Labem (PKÚ), který má na starost rekultivaci území po těžbě uhlí. „Podnik aktuálně shání elektrikáře. Nové zaměstnance PKÚ láká na nadstandardní zaměstnanecké benefity, atraktivní mzdu či perspektivu ve firmě s padesátiletou tradicí,“ sdělila mluvčí PKÚ Hana Volfová. Na webu firmy je navíc zveřejněna nabídka na pozici manipulační dělník ve skladu a společnost rovněž nabízí čerstvým vysokoškolákům s technickým zaměřením absolventský program.

Mladý fanoušek Slavie Jakub Vítek.
Mladý kluk si plní sen. Jakub Vítek zpovídá světová fotbalová esa

Zaměstnance nabírá i výrobce výtahů, ústecká společnost Kone. „Poptáváme více profesí. Nejvíce sháníme operátory výroby, skladníky či CNC operátory,“ uvedla mluvčí společnosti Denisa Pokorná.

Že by počet lidí bez práce začal opět stoupat, prozatím úřad práce neočekává. „V nadcházejícím období by mohla nezaměstnanost s největší pravděpodobností mírně klesnout nebo stagnovat. Mírný nárůst nezaměstnanosti očekáváme až v září, kdy se na úřadu práce začnou hlásit absolventi,“ popsala Beránková.