S častým nedodržováním nařízení týkajícího se nošení roušek se setkal Ústečan Ondřej Kůs, který chodí na pravidelné procházky na střekovské nábřeží. „Velká část lidí neměla ani roušky, ani respirátory. Často šlo o skupinky. Přitom toto je to nejmenší, co můžeme udělat. Nevím, jak chceme epidemii takhle zvládnout,“ povzdechl si.

Ústecká městská policie na dodržování nařízení dohlíží. „Snažíme se, aby lidé měli všude roušky nebo respirátory a měli rozestupy. Pokud nemají roušku, tak už většinou nedomlouváme, přeci jen je s námi koronavirus už rok. Dáváme pokuty,“ řekl zástupce ředitele městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný s tím, že přesné statistiky budou k dispozici v závěru týdne. Už nyní se ale počet udělených pokut pohybuje v desítkách. V posledních dnech strážníci v Ústí kontrolují také dětská hřiště, která městské obvody postupně zavírají.

Nemocnice Sokolov při boji proti pandemii v době koronaviru 24. února v Sokolově.
Primář ARO Martin Stankovič: Pacientům s covidem už neříkám, že to bude dobré

Řadu hříšníků přistihli strážníci také v Děčíně. „Lidé stále nevstřebali, že musí nosit alespoň roušku všude mimo domov. Stejně tak se potýkáme s tím, že se lidé shlukují,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák a dodal, že nejhorší situace byla na začátku týdne, kdy nová nařízení vstoupila v platnost.  

Tento týden strážníci v Děčíně udělili rovněž několik desítek pokut v průměrné výši několika stokorun. Další prohřešky řešili domluvou. „Musím ale říct, že postupem času se situace zlepšuje a lidé jsou více uvědomělí,“ dodal Horák. Za celý loňský rok udělili děčínští strážníci za porušování vládních nařízení 185 pokut, další přestupky řešila hygienická stanice.

Strážníci v Litoměřicích pokutovali za nenošení roušek na veřejném místě od pondělí 1. března do čtvrtka celkem pět lidí. Právě ve čtvrtek se strážníci zaměřili na Mírové náměstí, kde se občas objevil hříšník bez roušky, ale vše řešili domluvou. Další problém způsobují nezodpovědní lidé tím, že se shlukují v podloubí náměstí u okének s prodejem kávy.

Zodpovědnost je na lidech

„Chtěl bych opravdu velmi vážně apelovat na všechny, aby se chovali maximálně zodpovědně. Vím, že současná opatření nejsou příjemná, nicméně je třeba je dodržovat. Hlavním důvodem zákazů je hrozící kolaps přetíženého zdravotního systému. Chraňme nejen svoje zdraví, ale i zdraví ostatních, vydržme to,“ vyzval obyvatele Děčína primátor Jiří Anděl k dodržování nařízení.

Do dohledu nad dodržováním vládních nařízení se zapojuje také policie, ta se od pondělí věnuje především kontrolám na hranicích mezi jednotlivými okresy Ústeckého kraje. Ty je totiž možné od pondělí překročit pouze ve vyjmenovaných důvodech, jako je například cesta do práce nebo k lékaři.

Formulář pro opuštění okresů je nezbytný, při kontrole ho vyžaduje policie.
Potřebujete formulář, abyste mohli vyjet mimo okres? V pátek vychází v Deníku

Od pondělí 1. března tak policisté, které posílili vojáci a celníci, provedli dohromady 23 665 kontrol. Celkem bylo vráceno 386 vozidel, jejichž řidiči nepředložili řádné odůvodnění účelu cesty. „Zatím můžeme konstatovat, že řidiči jsou ve většině případů slušní a vstřícní,“ informovala krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Dohromady hranice okresů Ústeckého kraje hlídá 1516 policistů, 125 vojáků a 20 celníků, kteří se střídají ve směnách.