„Jak vidíme, na škole visí nápis Škola nás baví. A tak to má být. Jestli chce někdo házet granáty na děti, které baví škola, tak to snad nemůže soudný a slušný člověk vzít jinak než s pohoršením a odmítnutím,“ řekl Horáček. I jeho dcera nastoupila v září do první třídy.

Vlnu nenávisti vyvolala fotka prvňáků, kterou zveřejnil Teplický deník v rámci projektu, ve kterém představujeme nové žáky prvních tříd. Fotku s převážně romskými a arabskými školáky na Facebooku sdílela protiuprchlická skupina Neklan. Právě tam se objevily nenávistné komentáře jako „Tam by sednul granát jak prdel na prkýnko“ a další. Škola od té doby čelí výhrůžkám. Případem se zabývá policie.

Rodinný dům, kde bydlí Petr Valouch, který se vyjadřoval nevhodně ("Tam by sednul granát jako prdel na prýnko !!") v kauze prvňácči v Teplické ZŠ, snímek z 14. listopadu 2017 v Brušpěrku.
Kauza školního tabla: kdo je muž, který hrozil prvňáčkům z Teplic granátem

Češi podle Horáčka nejsou xenofobní. „Přijali jsme Rusy po bolševické revoluci, Němce, Židy, Řeky, lidi z balkánských válek. My jsme dobří lidé. Obrázek školní třídy, ve které jsou děti, které mají trochu jinou barvu pleti, bere drtivá většina lidí za úplně normální,“ uvedl Horáček.

Připomněl, že i jeho šestiletá dcera se kamarádí s dětmi z nejrůznějších koutů světa.

„Moje dcera Julie teď nastoupila do první třídy, ale předtím chodila do školky. Právě odtamtud má zvláštní zkušenost v tom, že mezi jejími kamarády jsou děti z Indie, Argentiny, Japonska nebo Rakouska. Čechů do třídy chodila dohromady asi pětina. Nikdo se ale nezabýval tím, kdo je Čech nebo Japonec. Jsou to děti, které si hrají, povídají a vymýšlejí,“ zmínil Horáček.

Teplice jsme navštívili s Michalem Horáčkem v rámci pravidelné rubriky, kde představujeme kandidáty na prezidenta. Díl s Michalem Horáčkem vyjde tuto sobotu 18. listopadu.

Hasiči na zásahu v Proseticích
Prosetice: ghetto, či fajn čtvrť? Není to tak špatné, říkají místní