Na nezájem hostů si například nestěžuje Klára Dubovská z Kempu v Brozanech nad Ohří. „Kemp jsme převzali teprve letos, takže nemohou porovnat, jaká tu byla návštěvnost loni. Po předchozím majiteli nebyl v dobrém stavu a neměl příliš dobrou pověst. Provedli jsme tu řadu stavebních úprav a investic,“ popsala Dubovská s tím, že hostů přijelo dost a chatky jsou obsazené. Klidné místo v bezprostřední blízkosti řeky Ohře s okolní krajinou vhodnou i k cykloturistice si vyhlídli také Němci či Holanďané, kteří nejčastěji přijíždějí v karavanech nebo s obytnými vozy.

Srovnávat obsazenost s loňskou sezonou nemůže ani nový majitel kempu v Horní Vysoké Marek Hruška. Do kdysi velmi vyhledávaného zařízení však musel před otevřením vložit nemalou částku. Areál totiž nebyl v ideálním stavu.

„Udělali jsme například nové sociální zařízení a vytvořili herní prvky pro děti,“ řekl majitel Sport kempu Levínský kocour, který svým názvem odkazuje na znak nedalekého městyse Levín s vyhlášenou keramikou. Východní část Českého středohoří, kde se kemp nachází je vhodná také pro pěší i cyklisty. Provozní Jiří Souček doplnil, že obsazenost nově otevřeného kempu je však zatím zhruba pětiprocentní.

Markéta Bárová z Prahy mířila se svými přáteli původně do jiného kempu, nakonec relaxovali v Oseku. „Tady jsme vlastně náhodou, nikdy jsme tu předtím nebyli, ale moc se nám tu líbí, “ řekla. Archivní foto
Dovolená v tuzemsku voní nostalgií a romantikou. Češi se vracejí do kempů

Zájem lidí je tak mnohem menší, než majitel s provozovatelem očekávali. „Kdo chce jet k moři, tak ho kvůli koronaviru nenahradí kempem. A lidé zvyklí jezdit do kempu mají svá oblíbená místa,“ dodal Hruška.

Skutečnost, že lidé se často vracejí do oblíbených kempů, potvrzuje i majitelka Kempu Pod Smrkem u úštěckého Jezera Chmelař Kateřina Sobíšková. „Jsme rodinný kemp, máme celkem 38 lůžek a zákazníci k nám jezdí opakovaně každý rok. S ohledem na předešlé sezony jsem nezaznamenala žádné výkyvy v návštěvnosti. Snad jen že letos bylo více storn. Lidé si na jaře objednali pobyt a poté zjistili, že budou moci vycestovat například do Chorvatska, a tak pobyt u nás zase zrušili. Volná místa ale byla brzy obsazena jinými zájemci,“ vylíčila Sobíšková.

Volněji je v těchto dnech v kempu Slavoj na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Ten je oblíbený u zahraničních hostů z Německa, Holandska nebo Dánska, kteří se sem rádi vracejí. Podle provozovatele Josefa Hájka však letos všichni stálí hosté ze západu nepřijeli. „Posledních 14 dnů v červenci jsme měli plno, nyní je to volnější. Češi si u nás oblíbili hlavě víkendové pobyty,“ poznamenal Hájek.