Při nižší hladině se lépe pracovalo podvodním bagrům. Firemní stroj podniku Dolní Labe vyhrabával v minulých dnech usazeniny u Hřenska, nyní je nasazen v Dolních Beřkovicích a v dalších dnech se bude posouvat ze středních Čech zpět po proudu řeky.

V povodí Dolního Labe probíhají po loňské povodni dvě velké akce, každá s nákladem zhruba 90 milionů korun. Vedle nich běží, nebo se připravuje k soutěži několik drobnějších akcí, mimo jiné na plavebních komorách a kanálech. Z povodňových škod, vyčíslených sumou přes 400 milionů korun, tato opatření spolykají zhruba 220 milionů korun.

Dalších asi 150 milionů korun si vyžádají opravy na březích řeky včetně údržby vegetace, kterou však lze provádět v době klidu. Navíc musíme ctít přísnější zákony, protože na třech úsecích prochází Labe chráněnými krajinnými oblastmi a práce se tu musejí předjednat. Milionové náklady stojí nejen vyhrabání usazenin z řeky, ale také jejich následná likvidace.

„Vyhrabaný materiál se odváží do překladiště nebo do recyklačního střediska, kde se po chemickém rozboru rozhodne, co s ním. Větší část se zužitkuje, ale bohužel někdy se zjistí kontaminace z minulých zátěží a potom se materiál musí uložit na řízených skládkách jako odpad. V takových případech vzroste cena za vyhrabání z 300 až 600 korun za kubík až na 1 600 korun. Když si uvědomíte, že se z koryta Labe vyhrabe až 200 tisíc kubíků, pak náklady jsou obrovské. Předem nevíme, co se v nánosech nalézá, proto také nemůžeme náklady přesně plánovat. Evropská unie na likvidaci vyčlenila prostředky, pokud nestačí, musíme zbytek získat z jiných zdrojů," dodává Jindřich Zídek, ředitel závodu Dolní Labe.