Na zatmělou část měsíčního disku se bude rozptylovat slabý červený svit pozemských červánků. Celou podívanou umocní fakt, že se odehraje na den přesně k 50. výročí startu kosmického letu Apolla 11. Teplická i mostecká hvězdárna pro tuto ne zcela obvyklou událost připravily speciální program. Lidé se mohou těšit na noční pozorování oblohy a komentáře odborníků.

Nevšední podívaná

„Úkaz budeme pozorovat v celém jeho průběhu, potemnění na levém okraji si všimneme více než půl hodiny po jeho východu. Za dalších dvacet minut začne částečné zatmění, které potrvá necelé tři hodiny a maximální fáze dosáhne před půlnocí. V té chvíli bude přes 65 % Měsíce zakryto stínem naší planety. Na západ od Měsíce budeme vidět planetu Saturn a na jihojihozápadě Jupiter,“ řekl Radim Neuvirt z teplické hvězdárny.

Další pozoruhodnou akcí na nebi může být zabarvení na rozhraní stínu, do něhož se promítá světlo procházející zemským ozonem. Ten k načervenalému zabarvení ztemnělého Měsíce dodává světle šedý až namodralý nádech. Tento „tyrkysový“ jev poprvé popsal v roce 2007 klimatolog Richard Keen z univerzity v Coloradu.

Piráti na Úštěku vyplenili Havanu
FOTO: Piráti na Úštěku vyplenili Havanu, akci zakončil ohňostroj

„Byl pozorovatelný u celé řady předchozích měsíčních zatmění, například v roce 2001, 2007, 2018 nebo i při letošním lednovém zatmění Měsíce. Předpokládá se, že bude výrazný právě při nadcházejícím úkazu, neboť na Měsíc se bude promítat stín severní zemské polokoule, kde je ozonová vrstva plynulá bez ozonových děr,“ sdělil mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Částečné zatmění vzniká, když je část povrchu Měsíce zcela zastíněna Zemí. Nejde o úplně běžný jev. Sledovat ho lze přibližně dvakrát do roka, ale ne vždy z našeho území. „Nejbližší úkaz tohoto typu nás čeká 10. ledna 2020, bude se však jednat pouze o zatmění polostínové. Značně zajímavější bude přechod Merkuru před slunečním diskem, který proběhne letos 11. listopadu. Na další takový jev se budou moci někteří z nás podívat až v roce 2032,“ dodal Neuvirt.

Foťáky s sebou

Blížící se událost se rozhodně vyplatí i fotografovat, a to jak z měst, tak i mimo ně, kde bude viditelná širokoúhlá scenérie se zatmělým Měsícem, Saturnem, Jupiterem i patrným centrem Mléčné dráhy se souhvězdími Štíra a Střelce. Nebe budete moci pozorovat i z hvězdárny v Teplicích a Mostě. „Zatmění půjde sledovat nejen v kopuli, ale i z pozorovací terasy na střeše. Nebude-li počasí pozorování nakloněno, proběhnou náhradní programy v kinosále,“ informoval Neuvirt z teplické hvězdárny, pod kterou spadá mostecká hvězdárna v areálu hradu Hněvín. Obě astronomické observatoře čekají při této akci vyšší návštěvnost, otevřené budou od úterý 21.00 do středy 1.00 hodin. Lístek pro dospělého vyjde na 40 korun, děti a senioři zaplatí polovic.

Jaroslav Balvín, Litoměřický deník
Komentář: Na nebezpečném místě u Ploskovic by stát měl postavit odbočovací pruh