První schůzka se uskutečnila ve čtvrtek 27. ledna v klubu Archa. Zúčastnily se jí děti, které v azylovém domě žijí a klub pravidelně navštěvují.

„Celková kapacita azylového domu je 83 klientů. Nyní zde žije 41 dětí. Všechny se s rizikovým chováním pravidelně setkávají, často takové chování berou jako běžnou denní normu. Preventivní program je potřebný, zkušený preventista dokáže děti oslovit a zaujmout," uvedla Hedvika Vavřincová, sociálně pedagogický pracovník azylového domu a spoluautor projektu.

Setkávání bude pokračovat po celý rok. Děti jsou rozdělené do 4 skupin podle věku, s každou z nich se lektor setká dvakrát.

„Pro každou kategorii je vhodné jiné téma na základě vývojových kontextů dítěte. Poprvé jsme se se skupinou 5 dětí ve věku 6 až 7 let zaměřili na téma Nebezpečí zvané drogy, kouření a alkohol. Další setkání plánujeme za měsíc s dětmi ve věku 8 až 9 let. Zaměříme se na vztahy v kolektivu," doplnil Martin Havelka, preventista, lektor a terénní pracovník kontaktního centra.

Mezi další připravovaná témata patří Zdravý životní styl, Závislost, Komunikace s okolím, Kyberšikana. Tématem pro nejstarší účastníky bude Bezpečný sex a Mezilidské vztahy.

Program byl finančně podpořen z projektu Prevence kriminality města Litoměřice.

Zpracovala vedoucí litoměřické Naděje Petra Smetanová.