Úvod 42. veletrhu Zahrada Čech pořadatelům vyšel, několik tisíc návštěvníků v pátek 14. září nahlédlo do expozic, kde se snoubily ty nejlepší výpěstky ovocnářů, zelinářů, šlechtitelů, zahrádkářů a zpracovatelů plodin s aranžmá oslav 100 let vzniku ČR. Nejvýstižnější to je v pavilonu A, jehož interiér hraje díky plodům ovoce a zeleniny všemi barvami.

Pořádající společnost Zahrada Čech přivedla do areálu na 500 prodejců a vystavovatelů, většina z nich přivezla výpěstky a potřeby pro zahradu, dům a chalupu. „Jezdím na veletrh každý rok, abych omladil školkařskými výpěstky svůj malý sad, dnes si odvážím dvě meruňky a sadbu jahodníku, paní bylinky a semena okrasných květin. Líbil se nám pavilon G, připravený Českým zahrádkářským svazem, kde je vedle soutěžních zahrádkářských výpěstků zajímavá expozice prvorepublikového zahradnického nářadí,“ prozradil Karel Král z Ústí nad Labem.

Zahradnický a ovocnářský veletrh Zahrada Čech 2018 začíná. Den před otevřením vládl na výstavišti čilý ruch.
Zahrada Čech připomíná 100 let republiky. Veletrh startuje právě dnes

Slavnostní zahájení veletrhu provedli hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který předal obchodní ředitelce výstaviště Michaele Mokré certifikát potvrzující zařazení veletrhu mezi 26 akcí v projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, a starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč. Mezi hosty, kteří popřáli veletrhu mnoho úspěchů, byl ministr zemědělství Miroslav Toman, prezident Agrární komory ČR Zděněk Jandejsek a litoměřický biskup Jan Baxant.

Hodnocení produktů

Slavnostní ráz prvního dne, jehož patronem byl Ústecký kraj, zvýraznilo vyhodnocení dvou potravinářských soutěží, ve kterých jsou zpracovatelé z Ústeckého kraje tradičně nejaktivnější. Lví podíl na tom má Okresní agrární komora v Mostě s ředitelkou Ludmilou Holadovou, která klání v kraji zastřešuje. „Mám radost, že zpracovatelé a výrobci myslí na propagaci své práce, proto máme pravidelně každý rok v soutěži přes 200 výrobků. Potěšitelné je, že jsou mezi nimi nováčkové. Letos o značku Regionální potravina Ústeckého kraje usilovalo 42 výrobců, kteří do soutěže vyslali 208 produktů. To náš kraj udrželo na 1. místě v rámci ČR, druhý Jihomoravský kraj měl 193 a třetí Pardubický 192 výrobků,“ uvedla Holadová.

Hodnotitelská komise doporučila v této soutěži udělit značku devíti produktů, z litoměřického okresu ji získala litoměřická firma Chovaneček za masný výrobek trvanlivý salám Divočák salám a Jakub Laušman z Držovic pro Ovčí jogurt jablko/ořech. V druhé soutěži o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče se utkalo 45 producentů s 227 výrobky, 14 z nich získalo certifikát a 12 dalších mimořádné ocenění. V ní získala značku Jehněčí klobása firmy Chovaneček a Kravský bio tvaroh Jakuba Laušmana, mimořádné ocenění obdržela roudnická cukrářka Jaroslava Michalcová za Dortletku, Severofrukt Travčice za Křížaly hruška a Radek Geletič z Lovosic za Vlašské ořechy v medu.

Litoměřické vinobraní 2017
Kulturní tipy: Vinobraní v Litoměřicích, Zahrada Čech i běh po schodech

Zítra, v sobotu, se návštěvníci výstaviště mohou těšit na doprovodný programu s časopisem Receptář, ve kterém se mimo jiného seznámí s prvorepublikovými recepty, jež amatérští kuchaři poslali do soutěže o nejlepší recept Zahrady Čech. Hostem Receptáře je zpěvačka Petra Janů a dechovka Vinšovanka. Patronem nedělního programu je CS Beton. V pondělí se návštěvníci dozvědí, které kysané zelí od 15 výrobců získá ocenění Zelí roku 2018, které už po desáté vyhlásila Zelinářské unie Čech a Moravy.