Ve dnech 22. května až 3. června do obce zavítá deset nadšenců z Korejské republiky, Vietnamu, Ruska, Makedonie, Španělska, Francie a Irska, kteří pomohou Svobodnému statku na soutoku. Projekt je organizován ve spolupráci s neziskovou organizací INEX-Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Pojem Camphill označuje společenství vycházející z učení antroposofie Rudolfa Steinera. V komunitách dohromady žijí a pracují lidé handicapovaní, se speciálními potřebami a lidé „normální". Camphill na soutoku vedle sociálních služeb provozuje také Svobodný statek na soutoku, postavený na principech biodynamického zemědělství. Za zmínku stojí například projekt Svíčkárna, díky kterému si lze koupit ručně dělané svíce z včelího vosku vlastní produkce.

Svobodný statek má s mezinárodními dobrovolnickými projekty (tzv. workcampy) bohaté zkušenosti. „S INEX-SDA spolupracujeme už 8. rokem. Ročně probíhalo mezi jedním až čtyřmi workcampy v sezoně, letos pořádáme dva," upřesnila Kateřina Šimková, která před dvěma lety workcamp vedla. Nyní na statku žije. Dobrovolnictví je přitom nedílnou součástí provozu statku, pomáhat jezdí i jednotlivci či skupiny dětí z waldorfských škol či školek.

Na dobrovolníky čeká obdobná práce jako v předchozích ročnících, především půjde o pletí a sběr bylin. Kromě práce se však mohou těšit i na tematické přednášky a workshopy týkající se filosofie a činností statku. A zbude čas i na odpočinek a volnočasové aktivity. Jedna z vedoucích workcampu, Hua Yu Po, taiwanská výměnná studentka, uvádí: „Jsem nadšená. Bude to můj první workcamp vůbec. Jsem moc ráda, že jsem dostala tuto příležitost."