Práce na proměně areálu teprve začnou, nyní se připravuje projekt. „Na letošní rok je vyčleněno 25 milionů korun z rozpočtu kraje, a to na výstavbu nových hangárů pro veslařské a kanoistické lodě," řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Obec musí kvůli vzniku olympijského centra změnit územní plán. Radnice vedla spor o plán s veslaři. Dostal se až před soud. „Nakonec jsme prohráli i odvolání, teď je v územním plánu bílé místo," řekl starosta Jaromír Maleček. „Ale teď je klid zbraní, musíme spolupracovat," zdůraznil starosta.

Vyřešit chtějí Račice hlavně dopravu, která zatěžuje obyvatele při každé akci na kanále, protože auta projíždějí obcí. „Přístupová komunikace k areálu je problém. Musíme se dohodnout, kdo ji postaví a kdo zaplatí," poznamenal Maleček. V plánu je nový sjezd do olympijského centra Račice. „Ústecký kraj se zatím neplánuje k akci připojit," uvedla Dosedělová.

Labe aréna Ústeckého kraje je zařazena do sítě národních olympijských center. „V této chvíli má zapsaný spolek Račice z ministerstva školství pouze příslib financování, město Štětí přislíbilo zhruba 33 milionů korun a kraj bude investovat celkem 60 milionů korun v průběhu letošního a příštího roku," uvedla krajská mluvčí. Stát by podle kraje měl zajistit v nejbližších deseti letech 300 milionů korun.

Doposud se v Račicích konaly evropské a světové šampionáty hlavně v juniorských kategoriích. Po letošním mistrovství Evropy, které skončilo v neděli, bude v Račicích příští rok Světový pohár v rychlostní kanoistice a v roce 2017 mistrovství světa. Pro tento rok veslaři usilují také o pořádání mistrovství Evropy.

V Račicích má podle plánu národního olympijského centra vzniknout špičkové evropské závodiště a ve Štětí tréninkové a diagnostické centrum reprezentace.