Jedna cyklistům nařizuje, aby ze svých kol v daném úseku sesedali, druhá je upozorňuje, že je cesta stezkou pro chodce. Na dodržování pravidel u Tyršova mostu nyní dohlížejí strážníci. Ti také některým z neukázněných cyklistů již uložili první pokuty.

Kontroly strážníků

„Situaci sledujeme a cyklisty namátkově kontrolujeme, především ve špičkách, kdy lávky využívá hodně lidí," řekl velitel Městské policie Litoměřice Ivan Králik.

Tři sta korun za jízdu po mostě musela v minulém týdnu zaplatit například osmdesátiletá Jaroslava Smejkalová z Bohušovic nad Ohří.

„Nikdo po cestě nešel, tak jsem jela. Přijde mi to hodně kruté lidi takhle pokutovat. Strážníci odchytili mě, další, co jeli za mnou, z kol rázem sesedali. Ulovili sólokapra, to tedy jo. Pokutu už jsem ale zaplatila rovnou na místě," podělila se o zkušenost seniorka, která do Litoměřic na kole jezdí nakupovat.

Oprava Tyršova mostu, 3.6.2015

Cyklotrasa, ale…

Výmluvy však prý cyklistům nijak nepomohou. Ani ty, že přes Tyršův most vede značená cyklotrasa Ohře číslo 6.

„Cyklisté si totiž často pletou pojem cyklostezka a cyklotrasa. Cyklotrasa vede z bodu A do bodu B, ale platí na ní běžné dopravní předpisy, což je i tento případ," vysvětlil velitel strážníků Králik.

Na provizorních bezbariérových lávkách tak má zkrátka přednost sdělení, které cyklistům přikazuje, aby z kola sesedali a tlačili ho vedle sebe. V opačném případě si koledují o pokutu.