BEZPEČNOST DĚTÍ I PREVENCE KRÁDEŽÍ

Město s necelými dvěma tisíci obyvateli nedaleko Štětí se tak připojilo k dalším malým městům v okrese Litoměřice, jako jsou Libochovice nebo Úštěk, kde už kamerový systém funguje a kde jeho prostřednictvím dohlížejí na bezpečnost a pořádek.

„Nechali jsme nainstalovat kamerový systém pro monitorování vybraných míst ve městě pro zvýšení bezpečnosti dětí a možnosti odhalit pachatele škod způsobovaných na městském majetku," uvedl starosta Hoštky Milan Konfršt s tím, že pod dohledem budou především objekty v majetku města a vstupy do některých bytových domů.

SPRÁVCEM ZÁZNAMŮ BUDE POLICIE VE ŠTĚTÍ

„U bytových domů často dochází k negativním jevům a k opakovanému poškozování obecního majetku," poznamenal Milan Konfršt.

Na frekventovaná místa na území města Hoštky bylo nainstalováno celkem deset bezpečnostních kamer. Záznamy z nich se budou ukládat v úložišti dat. „Správcem záznamů pořízených kamerovým systémem je na základě koordinační dohody města a Policie České republiky obvodní oddělení ve Štětí," uvedl starosta Hoštky.

Ilustrační foto.
Dotace pro hoštecké seniory zatím není

Od používání kamerového systému si vedení Hoštky slibuje snížení kriminality i zvýšení bezpečnosti dětí u základní a mateřské školy nebo u sportovního centra.

„Používání kamerového systému bylo nahlášeno Úřadu pro ochranu osobních údajů. Celý kamerový systém, po splnění všech zákonem daných požadavků, je oživen, odzkoušen a naostro bude spuštěn od 1. července," řekl Milan Konfršt a připomněl, že ve městě už funguje samostatný kamerový systém, který slouží k monitorování sběrného dvora.

Právě odtud načerpalo město pozitivní zkušenosti. „Ještě před umístěním kamer tam poměrně často docházelo ke krádežím a poškozování majetku města. Po instalaci kamer se tyto negativní jevy již neopakují," doplnil starosta.

KAMERY JSOU I V JINÝCH MALÝCH MĚSTECH

Před dvěma lety byl kamerový systém uvedený do provozu také v Úštěku. Na místech, kde jsou kamery umístěné, kriminální činnost výrazně poklesla. Kamera tam například dohlíží na Mírové náměstí, na prostranství před základní školou a na křižovatku ulic Polské lidové armády a Hřbitovní. Policie jejich záznamy použila například při řešení dopravních nehod a přestupků.

Mezi další vytipovaná místa, kde by v budoucnu kamery mohly přibýt, je také Sídliště Pionýrů a okolí jezera Chmelař, kde mimo sezonu dochází ke vloupání do chat.

Čtyři roky kamery dohlíží na klid také v Libochovicích. Nacházejí se na náměstí 5. května a v přilehlých ulicích Dr. Vacka a Riegrova a slouží pro potřeby libochovické městské policie a státní policie.

Sobotní program 14. ročníku Memorial Air Show v Roudnici nad Labem.
FOTOGALERIE: 14. ročník Memorial Air Show