Jak přiblížila starostka Třebenic Eva Hajná, o rekonstrukci muzea město uvažuje už dlouhou dobu. Na tak nákladný projekt, který by třebeničtí ze svého rozpočtu sami nezaplatili, ale nebylo možné najít vhodný dotační titul.

Prvním krokem proto bylo požádat o zapsání sakrální stavby z roku 1902 mezi nemovité kulturní památky. „To se v loňském roce podařilo. A nyní už je vybraná firma, která vypracuje studii na celou rekonstrukci,“ uvedla starostka s tím, že opravy vyjdou na zhruba 38 až 40 milionů korun.

Stavební práce by měly zahrnout například opravu střechy nebo cenných vitrážových oken. Počítá se s novými rozvody elektřiny a vody a uvažuje se také o možnosti vytápění, které by tamní expozici zpřístupnilo lidem celoročně.

V Podsedicích na Litoměřicku se těží a zpracovává český granát
Granát v Českém středohoří? Zásoby jsou třeba na sto let

Modernizace by se měla dočkat také část expozice, jež by doplnily například interaktivní panely pro malé návštěvníky. Další úpravy jsou plánovány také na zahradě. „Jakmile bude hotová studie, projednáme ji se zastupiteli a přizveme také odborníky. Teprve poté začnou práce na projektové dokumentaci,“ doplnila starostka.

V muzeu, které bývá otevřené jen v sezóně od dubna do října, jsou k vidění sbírky tamního lékaře, vlastence a buditele Václava Paříka, ucelený přehled těžby a zpracování českého granátu, který se v oblasti těží a kolekce novodobých i historických šperků z tohoto světově proslulého českého pyropu. Litoměřické muzeum sem navíc každoročně zapůjčuje repliku sady šperků, jež zdobily baronku Ulriku von Levetzow. Majitelka nedalekého třebívlického panství byla poslední láskou básníka Johanna Wolfganga Goetha.

V prostoru bývalého autobusového nádraží ve Štětí vyroste už brzy nová prodejna společnosti Lidl. Vizualizace
Ve Štětí začala stavba nového marketu. Otevřít se má už na podzim

Od roku 2013 se tu nachází také expozice spolku Hrady Českého středohoří. K vidění jsou tu například 3D modely vybraných středohorských hradů doplněné panely s řadou historických informací.

V digitální podobě si tu návštěvníci mohou prohlížet také nejvzácnější památku města Třebenický graduál, jež byl vyhotoven v 16. století.