Nasvědčují tomu informace o jejich trase, které se dostaly na veřejnost. Z Prahy se chystají do Torgau. Nejkratší cesta vede po dálnici D8 napříč okresem, dále z Lovosic do Ústí n. L. a dále do Německa.

Zda se opravdu motorkáři, kteří chtějí 9. května v Berlíně oslavit konec druhé světové války, regionem proženou, není jasné. „Uniformovaná policie i služba kriminální policie a vyšetřování se tímto problémem zabývá, naše přípravy se odehrávají i na mezinárodní úrovni," řekla Deníku mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

„Doufám, že tudy nepojedou. Už jsme tu Rusy měli a další tu nechci," komentoval jízdu Stanislav Urbánek.

Noční vlci - trasa

Ruská liberální média označují Noční vlky, s nimiž se ruský prezident Vladimír Putin často nechává fotit, za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Jejich cesta Evropou v době, kdy Rusko čelí kritice kvůli rozdmýchání války na Ukrajině a anexi Krymu, budí velkou nevoli.

Někteří členové Nočních vlků se prý aktivně podíleli na okupaci Krymu. „Průjezd ruských motorkářů zvaných Noční vlci vnímám jako provokaci. Budeme muset především hlídat, aby při průjezdu dodrželi naše zákony," uvedl na Twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Policisté slíbili, že na vše dohlédnou.

Velké protesty proti motorkářům se chystají v Polsku. Úřady v Berlíně oznámily, že jim oficiální akci nepovolí.

Noční vlciMotorkářský gang založený v roce 1989. Má asi 5 tisíc členů. Jsou označovaní za radikální nacionalisty. Někteří hlídkovali i při zabrání Krymu Ruskem.