„Podmínkou dotačního úřadu bylo v první etapě projektu proinvestování minimálně 15 % z celkové výše dotace, což bylo v našem případě přibližně 8 milionů korun. Nám se však podařilo již v první etapě nakoupit přístroje v hodnotě 22 milionů," seznámil s aktuálním stavem Miroslav Janošík, vedoucí oddělení rozvoje, zdravotnické techniky a veřejných zakázek, které má realizaci dotačních projektů na starosti.

V první etapě projektu, která sestávala z dodávky zdravotnických přístrojů, byly dodány tři systémové operační stoly pro chirurgii, ortopedii a traumatologii a operační stůl pro operace ORL, čtyři anesteziologické přístroje vč. monitorů vitálních funkcí, laparoskopický komplet pro chirurgii a HD videořetězec pro endoskopické operace ORL, tři laparoskopické sety s kontejnery pro gynekologii a chirurgii, soubor elektrických vrtaček a pil a rentgenový přístroj, tzv. C-rameno.

Dodané přístroje byly již předány do provozu. Ve druhé fázi projektu bude pořizován zbytek požadovaných přístrojů v hodnotě téměř 11 milionů korun, jako například mycí a sterilizační technika, překládací zařízení operovaných pacientů, operační svítidla a digitalizace dat pro operační sály a z operačních sálů včetně možnosti videopřenosu a videozáznamu pro vzdálená pracoviště a bude realizována stavební rekonstrukce prostor operačních sálů, a to tak, aby operativa nemusela být přerušena ani omezena. Náklady na stavební část projektu se předpokládají ve výši 16 milionů korun.

Na celý projekt modernizace centrálních operačních sálů získala litoměřická nemocnice dotaci ve výši téměř 50 milionů korun uznatelných nákladů, z čehož 42,5 milionů je dotace ROP a 7,5 milionu korun činí spoluúčast nemocnice.

Naděžda Křečková