Projekt v rámci České republiky organizuje Národní protidrogová centrála a město Litoměřice se k němu připojilo již počtvrté. Cílem je upozornit na rizikové chování a odradit především mladé lidi od konzumace návykových látek.

Jak upozornil náměstek Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha, přítomný slavnostnímu vyhlášení výsledků, věk dětí, které se s drogou setkávají, se snižuje.

Své by o tom mohl vyprávět i David Vodrážka ze Střední školy a mateřské školy. „Když jsem byl mladší, kamarádil jsem se se starším klukem, co v drogách lítal. U něj jsem viděl, co droga s člověkem udělá," uvedl 19letý student čtvrtého ročníku, jenž zvítězil v kategorii středních škol. Jeho plakátu dominuje injekční stříkačka a křičící tvář, která je podle něj tváří zoufalého rodiče na droze závislého dítěte.

Druhou kategorii žáků druhého stupně základních škol vyhrála Kateřina Schwarzová ze Základní školy Ladova. „Křídla symbolizují fakt, že uživatel drog má pocit, že mu narostla křídla, může létat a vlastně dělat cokoliv. Což ale ve skutečnosti není pravda," popsala myšlenku, která vedla k vytvoření díla, 14letá dívka.

Porota měla letos velmi těžké rozhodování. „Práce byly graficky velmi zdařilé, mají myšlenku a nesou v sobě poselství," uvedl místostarosta Pavel Grund s tím, že do kategorie 2. stupně základních škol dorazilo 37 a do kategorie určené pro střední školy dokonce 13 plakátů. „Velké poděkování patří pedagogům, pod jejichž vedením díla na školách vznikala," dodala Miroslava Najmanová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu.

Do soutěže se zapojilo celkem sedm litoměřických škol, a to základní školy Ladova, Na Valech, Havlíčkova, víceleté Gymnázium Josefa Jungmanna a dále Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Střední škola a mateřská škola a také Střední škola Pohoda.

Eva Břeňová