Ocenili postup prací těžařské firmy, která v týdnu zahájila odstraňování lesních porostů, jež ujely se svahem. Oba se shodli, že Rusnokova vláda, respektive odpovědná ministerstva, nedokázala spolu komunikovat ve prospěch prací na odstranění sesuvu. 

Podle nich se například na odstranění poškozených lesních porostů mohlo při dobrém počasí už dávno pracovat.

„Je to k nevíře, že naši předchůdci na ministerstvech nedokázali během devíti měsíců, které uplynuly od sesuvu, udělat pro věc téměř nic. Nám se podařilo během měsíce domluvit, aby se těžba lesního porostu zahájila. V soukromé firmě by si nikdo nedovolil, aby to trvalo tak dlouho a nikdo nic neřešil. Přitom to bylo tak jednoduché, začít komunikovat mezi sebou, dohodnout postupy. Jedním slovem, je to průšvih," uvedl ministr dopravy Antonín Prachař.

„Musíme maximálně využít čas a pokusit se trasu i třeba s některými sanacemi dotáhnout do konce. Nechci spekulovat, co může přinést geologický průzkum a co to bude obnášet. Naše ministerstvo se bude snažit v rámci zákona a v rámci všech správních lhůt být nápomocno k tomu, aby se práce neblokovaly a umožnily dílo dokončit. Po odtěžení sesuvu se bude muset přistoupit i k jeho odvodnění. Chceme sem přizvat i Obvodní báňský úřad, protože bude podle prvních indikací průzkumu patrně nutné přistoupit i k odvodnění lomu," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na závěr návštěvy kraje se ministři seznámili s komplikovaným úsekem dálnice křižovatkou v Řehlovicích.