O veřejnou zakázku bude usilovat Geosan Group, který kaly v Ostravě již  likvidoval tak, že z nich vytvořil nebezpečný odpad Geobal 4. Ten přesměroval na litvínovskou skládku Celio. Odtud pak jezdí nákladní vozidla do čížkovické cementárny na Lovosicku, kde se Geobal 4 má až do roku 2017 spalovat.

Proti tomuto způsobu konečné likvidace ekologické zátěže se v roce 2011 vzedmula obrovská vlna nevole veřejnosti. Nyní tedy Geosan Group, který kritizovaný způ-sob sanace vymyslel, nemá dohodnutého odběratele odpadu. Vytěžené kaly skladovat v Moravskoslezském kraji nemůže a Ústecký kraj ústy hejtmana Oldřicha Bubeníčka Geobal 4 rovněž nechce. „Myslíme si, že jsme vyšli vstříc jednou, a to stačilo. Podruhé už bychom s tím nesouhlasili," řekl agentuře ČTK.

Jenže ministerstvo průmyslu a obchodu to vidí jinak. „Vítězná nabídka rozhodne 
o vlastním způsobu a taktéž místě, kde se budou tyto kaly likvidovat. Je zřejmé, že to nebude přímo v místě vzniku, neboť tento, dle mého názoru, nepříliš logický požadavek by znamenal nutnost vybudování technologicky složitého 
a nákladného zařízení přímo na lokalitě lagun v sousedství sídliště," napsal v dopise adresovaném poslanci Josefu Šenfeldovi ministr Martin Kuba. Dokument má Deník 
k dispozici.

V písemné interpelaci se dále píše: „Nepochybně je ekonomicky i technicky přijatelnější využít již existujících zařízení, která navíc garantují minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí," konstatoval Kuba. Nepřímo tak podpořil spalování kalů v čížkovické cementárně. „Není nejmenší důvod, aby cementárna kaly 
z lagun přestala pálit."

Ministr Kuba se dále v případě první várky kalů z roku 2011 odvolává na rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, který v minulosti vydal integrovaná povolení, jak pro čížkovickou cementárnu, tak pro skládku Celio.

„Je nutno doplnit, že v období leden až duben 2013 bude v této cementárně instalován výměník, který umožní navýšení kapacity spalování na zhruba 20 tisíc tun Geobalu 4 za rok, což znamená, že spálení veškerého mezideponovaného paliva do konce roku 2017 je reálné," napsal  ministr průmyslu a obchodu.

V závěru dopisu Kuba 
dodal: „Ministerstvo využije všech zákonných prostředků a kompetencí z titulu zakladatele státního podniku Diamo k dokončení sanace ostravských lagun."