Jmenování zmocněnce přitom požadovali starostové obcí v Českém středohoří, kudy část nedokončené dálnice prochází.

„Jedno ne tady řeknu rovnou, a to je ne vládnímu zmocněnci,“ odpověděl na úvodní slova velemínského starosty Jiřího Skalického ministr dopravy Vít Bárta.

Ten řekl, že chce ve svém resortu šetřit finančními prostředky, proto o zřízení tohoto postu neuvažuje, nicméně chtěl by ho nahradit ustavením pracovní skupiny, která by měla za úkol zlepšit mimo jiné i komunikaci s obcemi a krajským úřadem.

Hlavní osobou, která by se měla o komunikaci starat a kterou přímo ve Vchynicích ministr dopravy určil, bude poslanec Věcí veřejných za Ústecký kraj Milan Šťovíček.

Podle starosty Velemína Jiřího Skalického není smetení vládního zmocněnce ze stolu žádnou tragédií.

„Nemusí to tak být, pokud bude ustaven tým, který zmocněnce nahradí,“ odpověděl novinářům bezprostředně po vchynické schůzce velemínský starosta. Na jednání starostů s ministrem se neučinilo žádné zásadní rozhodnutí, což se však čekalo. Nyní se netrpělivě čeká na pátek 13.

června, kdy má být oznámeno, co bude s ohroženými dopravními stavbami, včetně D8 dál.

Vít Bárta nechtěl během prohlídky staveniště dálnice hovořit o tom, k jakému stanovisku se ohledně dostavby přikloní. „Nechci předjímat, budu chtít slyšet názory řady lidí, sejdu se také s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a teprve poté si na problém udělám svůj názor,“ pronesl přímo nad tubusy prackovického tunelu Bárta.

D8 chce řešit osobně
Ministr dopravy považuje problematiku D8 za velice ožehavou, proto podle svých slov volil krátce po jmenování do funkce právě návštěvu Ústeckého kraje. „Hned po návštěvě Moravskoslezského kraje jsem chtěl znát situaci zde. A chci se jí osobně zabývat,“ ujistil ministr na setkání na vchynickém obecním úřadě. Dodal, že ekologický rozměr dotčené stavby je sice zapotřebí vnímat, na druhou stranu je třeba přistupovat k tomuto zásadnímu tématu se zdravým rozumem.

Trpíme tu všichni
Vchyničtí hostitelé celé akce slovy starostky Jany Chládkové popsali situaci, která nyní v obci panuje. „Staví se tu v těsné blízkosti našich domů, pokud by došlo k zastavení a zakonzervování stavby, nedokážu si představit, jaké škody by provozem kamionové dopravy přes Vchynice vznikly,“ popsala současnou situaci Chládková.