Téměř dvacítka mini automobilů z celé České republiky dorazila v pravé poledne na Litoměřické náměstí. Historie těchto „obříků“ sahá do padesátých let, kdy sjely první automobily v Anglii z výrobní linky British Motors.

Tento mini automobil byl ve světě vyhlášen vozem minulého století. Spousta obdivovatelů si samozřejmě spojuje vozidlo s Mr. Beanem v podání komika Rowana Atkinsona a jeho slavná jizda v křesle na střese minicoopera s opratěmi v ruce, jak si veze koupené křeslo domů.

Přesně tak pojala Lenka Zemanová, majitelka minicoopera, svoji jízdu v Litoměřicích. „Je to úžasný automobil, nikdy mě nenechal na holičkách, je to takový můj miláček,“ říká Lenka Zemanová.

Dokonce se svým minivozítkem na oslavu do Litoměřic zavítala celebrita z hudebního show businesu, skladatel, dirigent a muzikant Varhan Orchestrovič Bauer.

„Toužil jsem po vozidle už jako kluk, poté co jsem se dostal do Anglie a coopera tam viděl jezdit jsem si řekl, že si ho musím pořídit. Jediný problém byly peníze, a tak když jsem napsal a nahrál režiséru Miloši Formanovi muziku k jeho filmu Goyovy přízraky, vyměnil jsem trabanta za tohoto krasavce.

Účastníky oslavy přivítal na radnici také místostarosta města Jaroslav Tvrdík a poté se vydali na prohlídku města. „Dnes završíme tento historický den plavbou výletní lodí Porta Bohemica1 a přípitkem v místní restauraci,“ říká majitel tříkolového minicoopera a organizátor celé akce Karel Svoboda.