„Výstavu chceme dále zlepšovat. Příští rok bude zvláštní šatna na zakoupená vína. Někteří vinaři by také měli být na hradě," nastínil plány pro příští rok spokojený pořadatel Pavel Kacerovský Více o víně a výstavě prozradil Deníku v rozhovoru krátce po skončení akce.

Jak hodnotíte 11. ročník výstavy Vinařské Litoměřice?

Jsem spokojený pořadatel. Odjíždějí spokojení vystavovatelé a odcházejí spokojení návštěvníci. Tento ročník považuji za absolutně nejúspěšnější. Měli jsme největší počet vystavovatelů přes osmdesát, bylo zde 3 500 spokojených návštěvníků. Ti mohli navštívit semináře Víno a zdraví a Víno a pokrmy, kdy mohli ochutnat potraviny značky Klasa a regionální potraviny Ústeckého kraje.

Chtěl bych neskutečně poděkovat Ústeckému kraji, který byl hlavním partnerem, a městu Litoměřice, osobně především starostovi Ladislavu Chlupáčovi a dalším partnerům, Vinařskému fondu ČR, Agrární komoře ČR, Cechu českých vinařů, Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu a dalším partnerům a samozřejmě vinařům vystavovatelům. Současně bych chtěl pozvat ty, které naše výstava oslovila, na další, dvanáctý ročník Vinařských Litoměřic. Ty se uskuteční 11. a 12. dubna 2014.

Jaký je Váš favorit letošních Vinařských Litoměřic?

Nemohu říci jednoznačného favorita. Urazil bych spoustu poctivých dobrých vinařů. Jeden z partnerů naší výstavy, který zde byl všech jedenáct ročníků, mi v pátek večer řekl: Mám jeden vážný problém. Kvalita a vysoká úroveň našich vín od mnoha vinařů tak stoupla, že si nemohu vybrat svého favorita. Každé kvalitní víno si najde svého milovníka.

Jak hodnotíte vína ročníku 2012?

To by měli hodnotit odborníci. Já jsem milovník vína, jsem lékař, který má víno velmi rád. Myslím si, že loňský ročník byl klimaticky složitý. Nedopadl na vinaře v kvalitě, ale spíše v množství. Všichni hovoří o tom, že i když byla nesmírně dlouhá zima, tak pakliže nepřijdou nějaké klimatické problémy, mohl by být ročník 2013 ještě příznivější. A to slyším jako milovník vína rád.

Pořádáte nejen Vinařské Litoměřice, ale také vinobraní v Ústí nad Labem a slavnost Svatomartinských vín. Uvažujete ještě o další vinařské akci?

Akcí na podporu a propagaci vína je řada. Je to dobře. Každou akci, kterou pořádá někdo jiný, nevnímám jako konkurenci, ale naopak se snažím je často navštěvovat. Hledám, co by organizátor mohl vylepšit, sám se učím, co bych mohl vylepšit při dalším ročníku. V Litoměřicích se nám tato akce dělá dobře. Litoměřice mají bohatou vinařskou tradici. Dělat akci někde, kde taková tradice není, je složitější. A těžko bychom hledali tak výborné místo, jako je Dům kultury ve spojení s gotickým hradem.

Co Vás motivovalo k tomu, abyste se pustil do pořádání této akce? Jaký byl váš cíl? Už byl naplněn?

Mě k té myšlence přivedl můj kamarád vinař František Mádl, mimochodem člověk, který byl vyhlášen nejlepším vinařem ročníku 2011. Ten mě přivedl k vínu. Stále jsem získával díky němu nové a nové informace. Když byl na některé mé kongresy pozván k tomu, aby prováděl degustaci, tak říkal: Vidím tady perfektní organizaci a spoustu spokojených lidí, které zajímá víno. Zkus někdy zorganizovat akci a pozvi návštěvníky k doprovodnému medicínskému programu, zkus to udělat obráceně.

Zrodila se myšlenka přednášky Víno a zdraví a od třetího ročníku se objevil doplňující program Víno a pokrmy. Degustace vín je totiž smysluplná s degustací pokrmů. Původní myšlenka je naplněna. Udělat zajímavou výstavu s doprovodným medicínským programem. Z počátku bylo mým cílem, aby bylo 30, potom 40, 50, 60 vystavovatelů. Nevěřil jsem, že se nám sjede takové množství vystavovatelů. Velký počet vystavovatelů je vynikající, ale také zavazující. Protože když tady nebude dostatek návštěvníků, vystavovatelé by byli nespokojeni. Je to stále zavazující kolotoč. Získat propagaci a větší počet návštěvníků.

Prozradíte některou z novinek, které chystáte pro příští rok?

Část šatny bude zřejmě vyhrazena jako šatna pro vína, která si návštěvníci zakoupí. To je myšlenka jedné významné osoby výstavy. Dále bychom chtěli rozšířit vystavovatele i na gotický hrad, ale ne na sál, kde budou opět programy. Cílem je přilákat více vystavovatelů i návštěvníků.