Za tu dobu se jejich týmu podařilo objasnit řadu tajemství, která Milešov skýtá. Své poznatky se nyní chystají shrnout v připravované výstavě. V příštím roce se pak zájemci dočkají i knihy.

„Objevů už byla skutečně celá řada. Vyzdvihl bych ale skrytou židovskou modlitebnu v bývalém vdovském sídle nedaleko zámku, nazývaném též hradčanský dvůr," zmiňuje jeden z úspěchů projektu Antonín Kadlec z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Modlitebnu tým objevil při zaměřování sídla v podstatě náhodou. Hebrejské nápisy se na stěnách komory ukázaly až po orosení vodou.

Historici se však už mohou pochlubit i řadou dalších výsledků své práce. V té jim velkou měrou napomáhají také místní. Třeba při pátrání po ztracené soše svatého Josefa.

Milešov je pro vědce klenot. Historičtí badatelé ve vsi objevili například židovskou modlitebnu. Připravují knihu

„Měli jsme jen několik málo stop o tom, kde socha stála a jak vypadala. Na místě ale dodnes nezůstalo nic. Když už jsme se začali smiřovat s tím, že se víc nedozvíme, ozval se nám pan Bouše z Milešova, že podstavec té sochy leží ve fragmentech v depozitu Ředitelství silnic a dálnic. Dnes už je opět vztyčen ve svahu u odbočky do Černčic, kde stával původně," popisuje pátrání historiků Kadlec.

Samotnou sochu se badatelům objevit zatím nepodařilo, mají pouze její fotografii. „Je možné, že ji v minulosti někdo v dobré víře ukryl, aby se nepoškodila. Bylo by úžasné, kdyby se našla," dodává pracovník památkového ústavu.

Milešovští si vedle opětovného vztyčení podstavce sochy svatého Josefa (vpravo na pohlednici z roku 1927) mohli také povšimnout proměny sochy svatého Prokopa u cesty na Páleč, který od konce 90. let postrádal hlavu. Po restaurátorském zásahu je možné mu znovu pohlédnout do tváře.

SVATÝ JOSEF. Pohlednice z roku 1927 zachycuje podobu a umístění sochy svatého Josefa, která se do dnešních dní bohužel nedochovala. Historici na místo vrátili alespoň její podstavec.

Cíl: zdokumentovat

Cílem výzkumu v Milešově je vytvořit k jednotlivým objektům s historickou či kulturní hodnotou dokumentaci a pokusit se tak mimo jiné nastartovat jejich obnovu. 3D modelováním už prošly například prvky z kostela svatého Antonína Paduánského, který tvoří výjimečnou dominantu obce, nebo kaple se sousoším Kalvárie. Zůstanou tak, alespoň v digitální podobě, uchované napořád.

„V našich řadách jsou výborní fotografové, geodeti, měřiči, specialisté na různé typy památek, odborníci na vytváření 3D modelů, IT specialisté, badatelé v archivech, ale rovněž lidé zajišťující projektový servis a mnozí další," vypočítává Kadlec odborníky, kteří se na tříletém projektu NAKI financovaném Ministerstvem kultury, jenž se letos blíží do finiše, podílejí.

Součástí projektu je i tvorba mapové aplikace zaměřující se na proměnu kulturní krajiny v Milešově a druhé upozorňující na ohrožené památky severozápadních Čech od Karlovarska po Liberecko.

Část své práce rozsáhlý tým představí už v dubnu, kdy se chystá otevřít výstavu na ústecké univerzitě. Ta se následně přesune do ústeckého kostela sv. Vojtěcha a odtud do sídla památkářů na zámek do Krásného Března. O umístění v Milešově či nejbližším okolí se teprve jedná.

Milešov je pro vědce klenot. Historičtí badatelé ve vsi objevili například židovskou modlitebnu. Připravují knihu

Jak lze pomoct?

Už v příštím roce pak budou moct zájemci také zalistovat v knize, která se milešovským památkám bude věnovat podrobně. Do té doby je stále možné přispět fotografiemi či vzpomínkami. Kromě sochy svatého Josefa se zatím nenašla například socha svatého Zikmunda. „Stála u bývalého hřiště. Může se tedy stát, že ji někdo mimoděk zachytil při fotografování krajiny či rodiny," přibližuje Kadlec.

Podle jeho slov historikům chybí také lepší dokumentace Jezulátka z menšího piedestalu u bývalé školy, poškozených maleb zahradního Cassina v zámecké zahradě, zámku samotného, hospodářského dvora, mlýnů, pivovaru a dalších objektů.