Litoměřický radní a místostarosta Lukas Wünsch, který je zároveň jednatelem Zahrady Čech, kde má město padesátiprocentní podíl, uvedl, že vládní restrikce způsobily společnosti velkou škodu. „První uspořádanou letošní akcí a zároveň i poslední byla zářijová výstava Zahrada Čech. Do roku 2019 tuto akci navštěvovalo každý rok 80 až 90 tisíc lidí a posledních pět let počet návštěvníků rostl. Letos to bylo pouhých 55 tisíc,“ připomněl Wünsch s tím, že společnost se snažila získat finanční pomoc i z různých dotačních covid titulů.

V první vlně uzavřela smlouvu s Úřadem práce v programu Antivirus, kde byly uznány jen pozice kancelářských pracovníků. Při druhé vlně už společnost získala podporu pro všechny zaměstnance. Kompenzace od státu se snažila získat také z titulu Covid Nájemné, avšak bezúspěšně. Společnost podala i žádost v programu Covid Kultura, která nyní čeká na schválení.

Betlémské světlo. Ilustrační foto.
Betlémské světlo rozdají skauti v Roudnici na Štědrý den

„Dále bylo na Úřad vlády ČR podáno uplatnění nároku poškozeného na náhradu škody způsobené v souvislosti s krizovým opatřením, a to vůči vládě jakožto krizovému orgánu. Toto podání zůstalo prozatím nevyslyšeno, a proto probíhá příprava žaloby na Českou republiku. Požadovaná částka koresponduje s částkou, kterou zastupitelstvo poskytlo už v první vlně na sanaci fixních nákladů,“ řekl Wünsch.

Ne všichni zastupitelé s odpuštěním nájmu souhlasili. Tomáš Sarnovský (ANO) navrhoval, aby byla splátka nájemného odložena do konce června příštího roku. „V kontextu toho, jak se budou negativně vyvíjet příjmy do rozpočtu města, tak by v tuto chvíli nebylo vhodné tuto částku odpouštět v plné výši, ale posunout ji,“ doporučil Sarnovský.

Ilustrační foto
Firmy na Litoměřicku ruší vánoční večírky. Ani ty on-line příliš netáhnou

Podle Wünsche by byl odklad logický, ale vyjádřil obavy, že pokud by byl nájem odsunutý na pozdější termín, pravděpodobně by společnost na jaře o jeho prominutí kvůli chybějícím financím žádala znova.

Město Litoměřice podpořilo Zahradu Čech už na jaře, kdy se kvůli první vlně pandemie a vládních nařízení, které znemožnily pořádat například jarní tržnici, společnost dostala do problémů. Od města získala mimořádnou podporu ve výši 9 milionů a byl jí prominut poplatek za nájem areálu, jež město vlastní.