Pro Litoměřice, v jejichž blízkosti leží úložiště nízko a středně radioaktivního odpadu, to znamená, že místo dosavadního příspěvku ve výši 3 milionu korun budou ročně dostávat miliony čtyři.

Příspěvek bývá vždy využit na projekty prospěšné životnímu prostředí. „Například na podporu alternativních zdrojů energie, výstavbu nových podzemních kontejnerů, ale i na rozvoj ekologické výchovy ve školách," nastínil oblasti jeho využití vedoucí odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích Pavel Gryndler.

V letošním roce však za něj chtějí Litoměřice kromě jiného pořídit pro potřeby úřadu i vůbec první elektromobil. Tedy vozidlo, jehož nákup sice stojí více, ale nehlučí, nezatěžuje životní prostředí emisemi a provoz je výrazně levnější. Město je totiž v ČR výrazným propagátorem energeticky úsporných koncepcí a loni uspořádalo v kraji vůbec první festival elektromobility.

Provoz úložišť je hrazen v souladu s atomovým zákonem z tzv. jaderného účtu, do něhož přispívají všichni původci radioaktivních odpadů. Z téhož účtu dostávají příspěvky kromě Litoměřic i Rouchovany a Jáchymov. V Litoměřicích, pod nedalekým vrchem Bídnice, v hloubce asi 80 metrů, se nachází úložiště nízko a středně radioaktivních odpadů. Jde o tzv. institucionální odpady, které vznikají ve zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu.