Pokud na něj získá dotaci, ve dvou etapách téměř 150 stromů postupně vykácí a nahradí je 180 kusy nových listnáčů a dalšími 390 keři.

„Stromy, o které se jedná, jsou již za zenitem. Hnijí zevnitř, pomalu se rozpadají, ulamují se větve a ve frekventovaném lesoparku Osmička se staly provozně nebezpečnými," popsal vedoucí odboru životního prostředí lovosického úřadu Vojtěch Hamerník.

V lese by se podle jeho slov takové stromy už těžily. Navíc se jedná o nepůvodní dřeviny. „Dalším problémem je, že jde o monokulturu nevhodně uměle vysazených kříženců topolu černého s kanadským, který je oproti domácím topolům černým velmi agresivní a dobře s nimi vytváří další produktivní křížence, což není z hlediska ochrany přírody úplně žádoucí," vysvětlil Vojtěch Hamerník.

Pohled na nynější stav porostů na ploše za rybářskými chatkami.

Více druhů stromů
Skladba náhradní výsadby stromů a keřů, se kterou projekt počítá, proto má být výrazně rozmanitější. Topoly nahradí duby, jasany, lípy, střemchy, vrby a habry. Z keřů se pak počítá například s lískami, svídou, hlohem, krušinou, kalinou nebo ptačím zobem.

Kácení i výsadba jsou přitom rozplánované do dvou etap. První se dotkne oblasti stromů mezi stávajícím dětským hřištěm a loukou u Benziny. Druhá pak prostoru za rybářskými chatkami. Pohled na Osmičku od města se tak podle Hamerníka výrazně nezmění, od silnice zůstane lesopark nadále odcloněný vzrostlými stromy. Úpravy budou probíhat především v jeho středu.

Plán výsadbyNebezpečné monokultury uměle vysazených topolů chce město nahradit rozmanitějšími druhy vhodnějších stromů a keřů. Jsou mezi nimi například: dub letní, jasan ztepilý, lípa srdčitá, střemcha obecná, vrba bílá, topol černý (původní), habr obecný, svída krvavá, líska obecná, hloh obecný, krušina olšová, brslen evropský, kalina obecná, ptačí zob.

Pokáceno má být 147 kusů stromů, nově vysázeno 178 stromů a 390 keřů. 8 stromů má být v rámci projektu ošetřeno. Součástí projektu je i broukoviště.

„První etapa by se měla uskutečnit v období od prosince 2016 do srpna 2017. Druhá pak od prosince 2017 do května 2018. Tedy pokud se městu podaří získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která by mohla pokrýt až 60 % nákladů. V případě neúspěchu projekt upravíme a budeme o ni žádat znovu," informoval vedoucí odboru Hamerník.

Novinkou v lesoparku má být podle připraveného projektu také broukoviště o rozměrech 15 krát 4 metry, vytvořené ze dřeva pokácených stromů. Umístěné má být právě na ploše za rybářskými chatkami.

Plánovaný stav po II. etapě kácení a nové výsadby. Žlutý prvek znázorňuje broukoviště.

„Veřejnosti je například ze zahrad mateřských škol zřejmě více známý hmyzí hotel, nejčastěji ve tvaru domečku. Od něj se broukoviště výrazně liší, jde o uměle sestavený soubor kmenů a větví, které vytvářejí vhodný prostor pro organismy vázané na odumírající dřevo. Pro názornou představu jací brouci v broukovišti přebývají, bychom zde chtěli umístit několik ze dřeva vyřezaných exemplářů v nadživotní velikosti, například vzácného páchníka a další tvory, kteří žijí v rozpadajícím se dřevě," popsal Hamerník.

Náklady na projekt jsou zatím vyčíslené na zhruba 2,5 milionu korun.

Projekt v kostceProjekt Obnova porostů v lesoparku Osmička zpracovala zahradní architektka Ivana Větrovcová. Kácení i výsadba jsou rozdělené do dvou etap.

I. etapa: prosinec 2016 – srpen 2017 (část směrem k Benzině)
II. etapa: prosinec 2017 – květen 2018 (plocha u chatiček)

Náklady projektu jsou zatím odhadnuty na 2,5 milionu korun. Dotace ze Státního fondu životního prostředí by mohla zajistit až 60 % částky.