Problém s roznáškou složenek na platbu za odpad vyřešila lovosická radnice tak, že jejich rozesílání ruší úplně. Po lidech chce, aby za svoz popelnic platili bankovním převodem, formou platby SIPO nebo na pokladně úřadu. Dosud jim přitom o změně dala vědět pouze oznámením na webových stránkách města, kde uveřejnila také dokument s více než devíti tisíci plátci, jejich jmény, roky narození a variabilními symboly, pod kterými mají platbu za odpad provést. Takový přístup některé obyvatele Lovosic zvedl ze židle.

„Rozhodně se mi nelíbí, že jsou mé osobní údaje zveřejněné v tabulce, která je volně dostupná na internetových stránkách města. Každý se nyní může podívat, kdo má trvalé bydliště v Lovosicích, vedle celého jména se dozví i věk, ale například i to, kdo má chatu a platí svoz odpadu také z ní," sdělila Deníku obyvatelka Lovosic. Jméno si zveřejnit nepřála, na seznamu zpracovaném městem ale figuruje.

Tabulku s plátci úřad na webu zveřejnil v souboru programu Excel. Stačí tak pár vteřin k tomu, aby si Lovosičany s trvalým bydlištěm ve městě zájemce seřadil od toho nejstaršího či naopak. Najde v něm i pět letos narozených občánků, které platební povinnost už čeká také.

Podle některých ohlasů jsou v seznamu navíc chyby. Údajně obsahuje i jména již zemřelých lidí.

Další se zajímají, jak se o změně dozvědí ti, kteří nemají přístup na internet.

Podle mluvčí Lovosic Jany Hejdové bylo rozesílání složenek na platbu za odpad ze strany města nadstandardní službou. Ročně jich úřad poslal kolem deseti tisíc kusů, neboť některým obyvatelům doručoval po době splatnosti navíc upomínky. Vedení města od zavedeného způsobu nyní upustilo prý kvůli snižování nákladů.

„Už v době, kdy jsme přecházeli na systém výběru tohoto poplatku podle trvalého bydliště, jsme předesílali, že rozesílání složenek je v podstatě nadstandardní služba, od které budeme chtít odstoupit, neboť to s sebou nese nějaké náklady. Platit je povinnost každého, způsob už si zvolí každý sám," obhajovala postup radnice Jana Hejdová.

Co ti bez internetu?

Toho, že přibude dlužníků, kteří na zaplacení poplatku za odpad zapomenou, se radnice zatím neobává. „Upozornění visí na městském webu a vyjde také v dalším čísle Lovosického dnešku. Ten je hodně čtený. Ti, kteří nemají internet, se z něj dozví veškeré informace o tom, jak budou moci za odpad zaplatit," sdělila.

Podle Hejdové se lidé na změnu úřadu už také dotazují. Výtky ke zveřejnění údajů v seznamu ale odmítá.

„Rok narození je údaj, který smíme zveřejnit. Nesměli bychom zveřejnit celé datum narození nebo rodné číslo. S právníky jsme to nekonzultovali, vyplývá to ale ze zákona na ochranu osobních údajů," uvedla Jana Hejdová.

ÚOOÚ věc prověří

Na upozornění, že údaje vedou k identifikaci konkrétních lidí, odpověděla, že je úřad nějakým způsobem specifikovat musel. Chyby v seznamu úřad prý prověří. „Data jsme sbírali z naší evidence obyvatel. Určitě je ještě jednou projdeme a zaktualizujeme," přislíbila mluvčí města.

Postupem Lovosic, případně tím, zda je protizákonný, se bude zabývat i Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Deníku to potvrdil jeho mluvčí David Pavlát.

Od rozesílání složenek na platbu za svoz odpadu loni ustoupila například také Ostrava. Pro zjištění variabilního symbolu Ostravští ovšem spustili na webu aplikaci, kde si číselný symbol zjistil každý obyvatel po zadání rodného čísla sám. Seznam všech plátců veřejně nikde nevisel.

Doba splatnosti poplatku v Lovosicích vyprší až 30. září. Částka 492 korun za osobu zůstává stejná. Do konce března mají lidé možnost zaplatit první polovinu poplatku.