„Hotovo by mělo být do dubna roku 2023. Celkové investiční náklady jsou téměř 190 milionů korun,“ přiblížila Friebová.

Jaká přesně přinesou stavební práce omezení pro cestující, zatím není jasné. Výlukový jízdní řád se projednává zpravidla tři měsíce před jejím zahájením. Rekonstrukce se dotkne všech čtyř nástupišť. „Jejich výška bude upravena na 55 centimetrů nad temenem kolejiště,“ poznamenala mluvčí Správy železnic. Nástupní hrana tak bude ve výši podlahy vlakové soupravy, což umožní bezbariérové nastupování i vystupování. V plánu je také vybudování nových výtahů k jednotlivým nástupištím se zachováním oboustranných schodišť na 2. a 3. nástupišti. Na 4. nástupišti zůstane zachované pouze jedno schodiště.

„Součástí stavby bude prodloužení podchodu do Máchovy ulice v Novém Klapý,“ doplnila Friebová. Výstup z podchodu bude opět řešen výtahem a zalomeným schodištěm.

Policie. Ilustrační foto.
Půl milionu z českolipské radnice ukradl muž z Litoměřic. Policie ho dopadla

Cestující navržené úpravy nástupišť vítají. V současnosti se k nástupištím totiž nedostanou jinak než po schodech. „Já raději přecházím přes koleje, sama to s kočárem a dítětem po schodišti prostě nezvládám. Takže výtahy bych tady určitě uvítala,“ řekla už před časem Deníku Taťána Joštová.

Vylepšené nádraží v Roudnici

Velké změny čekají také železniční stanici v Roudnici nad Labem. „Tam rekonstrukce začne letos v srpnu a skončit by měla do října 2021,“ informovala Nela Friebová. Náklady na opravy jsou vypočítané na 348,5 milionu korun.

V současnosti tam cestujícím slouží jedno vnější, dvě úrovňová a jedno ostrovní nástupiště. Projekt rekonstrukce počítá s tím, že se stejně jako v Lovosicích nástupiště zvýší na 55 centimetrů a bude na ně doplněn bezbariérový přístup pomocí výtahů.

Ilustrační foto
Nemocnice vyhlásily zákaz návštěv kvůli riziku nákazy. Roudnice také

„Stávající úrovňová nástupiště pak nahradí jednostranné ostrovní nástupiště s přístupem po nově zbudovaném schodišti a výtahem ze stávajícího podchodu,“ doplnila Friebová. Právě podchod čeká zásadní obnova. Vedle vestavby výtahových šachet se také částečně nahradí jeho původní konstrukce. Stavební úpravy proběhnou i ve výpravní budově, opraví se i schodiště a doplní nový orientační systém.

Nástupiště a podchod pak dostanou zcela nové osvětlení, v celé stanici bude nainstalovaný také nový kamerový systém.

Slavnostní otevření Domova Alzheimer v Mostě
FOTO: V Mostě otevřeli Domov Alzheimer. Koncem března začne nabírat klienty