Zejména u stavebních prací se ale nakonec z „losovačky“ stal nástroj, o kterém téměř nikdo neměl valné mínění. Odér korupce se tak vznášel téměř nad každou vypsanou soutěží. Teď od dubna je tomu konec, je to zákonem zakázáno.

Obce si přitom omezení počtu uchazečů oblíbily, stejně jako kraj. Jenže po dnes již legendární „karlovarské losovačce“ a množících se případů upravených softwarových programů, které měly „nezaujatě“ vybrat vítěze, málokdo věřil, že losování je „čistá“ metoda. Navíc se stále více častěji ukazovalo, že zakázky se nezlevňovaly, neboť se do užšího výběru nedostaly všechny nabídky.

I na Litoměřicku mají s „losovačkami“ zkušenosti, jako třeba v Terezíně, Lovosicích, v Litoměřicích či v Roudnici. Nejkřiklavější v posledních měsících ale bylo vypsání veřejné zakázky na roudnický obchvat, jehož investorem je Ústecký kraj, který ale peníze získal převážně z evropské dotace Regionálního operačního programu Severozápad.

Kraj nakonec od záměru po protestech ustoupil. Náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD), který má na starost projekty a dotace, a zároveň sedí ve výboru regionální rady,  ale dlouho odolával a nechtěl akceptovat stanovisko ministerstva financí, aby „losovačka“ byla zastavena.

Další „losovačka“ v režii krajského úřadu na Litoměřicku byla použita na výstavbu nových dvou mostů, a to v Hrdlech a Počeplicích.

Naposledy užší řízení formou losování použili v Lovosicích, když v lednu tamní radnice vypsala veřejnou zakázku na údržbu zeleně. Dodnes není soutěž ukončena. Jak ale Deníku řekla starostka Lenka Lízlová (ČSSD), „losovačka“ se vlastně ani nekonala. „Omezili jsme výběr na sedm uchazečů a přihlásilo se jen sedm uchazečů. O vítězi není ještě rozhodnuto, výsledek by měl být známý na konci dubna.“

A co si o „losovačce“ myslí Jiří Paroubek, který v době přijetí metody losování do tehdejší novely zákona o veřejných zakázkách  v roce 2006 byl premiérem české vlády?

„Losování sice zákonu neodporuje, ale u nás se dá všechno obejít. Smysl zákona nebyl v losování, ale v zajištění soutěže. Losovat můžete mezi srovnatelnými nabídkami. Chápu, že dnes, když je mnohem méně práce, stavební firmy soutěží ve více zakázkách. To přináší více práce pro úředníky, kteří mají nabídky hodnotit. Losováním si pouze usnadňují práci,“ uvedl v lednu při návštěvě Litoměřic na dotaz médií.

Další změnou je, že od dubna se musí zrušit veřejná soutěž, pokud se přihlásí jen jeden uchazeč. Snižuje se i horní limit pro zakázky malého rozsahu, které nepodléhají zákonu, z šesti na tři miliony korun u stavebních zakázek a ze dvou na jeden milion u zakázek na dodávky a služby.


Co byla metoda „losovačka“?

Podle zákona o veřejných zakázkách a novely z roku 2006 „losovačka“ byla jednou z metod, jak vybrat dodavatele stavebních prací a služeb. Principem bylo omezování počtu zájemců náhodným výběrem losem v užším zadávacím řízení. Od 1. dubna 2012 se již nesmí používat.