„Chtěli jsme podpořit turistický ruch. Naší snahou přitom bylo nabídnout obyvatelům města  a jeho okolí možnost, jak příjemně zkombinovat pěší nebo cyklistické výlety v našem regionu," vysvětlila ústecká mluvčí Romana Macová s tím, že město lodní dopravu zaplatí ze svého rozpočtu.

Marie patří Ivo Jirouškovi, podnikateli z ústecké čtvrti Vaňov.

Prázdninové plavby
„Smlouvu už jsem s magistrátem podepsal," potvrdil Ivo Jiroušek, majitel lodi Marie. „Dohodli jsme se na plavebním či jízdním řádu. K dispozici je v informačním centru na Mírovém náměstí. V červnu vyplujeme vždy v sobotu, v červenci a srpnu navíc i v neděli. V září zase jen v sobotu, kromě termínu vinobraní v Žernosekách," vysvětlil Jiroušek.

Výletní loď Marie bude jezdit na píšťanskou pískovnu

Marie bude přitom zastavovat v samotném Ústí nad Labem pouze ve Vaňově, Dolních Zálezlech, Církvicích, ve Velkých Žernosekách, Píšťanech a zpět. Poprvé na pravidelnou linku letos vyrazí 7. června a naposledy pak 27. září. Lodní lístek bude stát 70 korun, děti a senioři polovic.

Osobní lodní doprava přitom zažívá velký rozkvět. „Rozhodli jsme se tomuto trendu vyjít vstříc," řekl o tom minulý týden při otevření kotviště pro šestnáct rekreačních lodí v Dolních Zálezlech šéf Ředitelství vodních cest (ŘVC) Lubomír Fojtů.

Tento státní podnik proto vybudoval nová přístaviště v Dolních Zálezlech a Lovosicích.

Plavební řád lodi Marie

Plavební dny
červen: soboty
červenec: soboty a neděle
srpen: soboty a neděle
září: soboty a neděle 21. září

Časy plaveb
Ústí n. L. – Vaňov: 9.50 hodin
Dolní Zálezly: 10.35 hodin
Církvice: 11.05 hodin
Velké Žernoseky: 11.50
Píšťany: 12.20 hodin
Píšťany zpět: 13.00 hodin
Velké Žernoseky: 13.30 hodin
Církvice: 14.15 hodin
Dolní Zálezly: 14.45 hodin
Ústí n. L. – Vaňov: 15.30 hodin

Kapacita lodi je 35 osob. Na lodi je zajištěn prodej základního občerstvení. Nemá WC.