Jenže aktivita místního lékárníka Václava Ušáka, který je iniciátorem petice proti kácení stromů, se nelíbí lovosické starostce Lence Lízlové.

„Petice, která je nyní ve městě organizována, není založena na pravdivých údajích," řekla ve stanovisku, které město poslalo do médií.
Lízlová tak sama upozornila na komplikace revitalizace parku. Starostka navíc dodala: „Musíme chránit přírodu, ale především zdraví a život lidí."

„To je zaklínadlo. Někdo řekne: větev spadne a zabije miminko v kočárku – tak tomu nikdo nedokáže vzdorovat. Je to zákeřné a kopanec pod pás. Řekněte mi, kolik dětí v Lovosicích zahynulo kvůli pádu větve. O žádném případu nevím," reagoval na tvrzení Lízlové lékárník Ušák.

Právě on je přesvědčen, že stromy by se kácet neměly. Podle něj se žádné nově vysázené dřeviny nedožily dospělosti. „Kácet dospělé stromy, pokud k tomu není mimořádný důvod, je nemravné," řekl Ušák.

Na „nemocné" stromy se odkazuje jak město, tak dva posudky, které radnice nechala vypracovat. „Výsledky  dvou nezávislých dendrologických posudků potvrdily, že 15 stromů je ve špatném stavu.  Jsou napadeny hnilobou, jsou vychýlené, v řadě případů jsou nestabilní kořeny. Hrozí tu nebezpečí, že se při vichřici stromy vyvrátí, nebo se ulomí větev a na někoho spadne," komentoval posudky za odbor životního prostředí František Budský.

Jenže jak Deník zjistil, jeden posudek není až tak „nezávislý". Anna Grünerová, která posudek vypracovala, působí v rodinné litoměřické  firmě Grüner, která se zabývá projekcí, realizací a údržbou zeleně. Jak sdělila Grünerová a na dotaz redakce potvrdil i Budský, firma vypracovala kromě posudku i nový návrh zeleně parku.

„Cokoliv napíšete, budu s vámi na kordy," reagovala Grünerová na dotaz redakce k posudku. „To, že paní Grünerová zpracovala posudek i návrh, nevidím jako problematické," reagoval Budský. „Posudky jsou každému k dispozici k nahlédnutí na úřadě."

Druhým posudkářem byl Petr Janda ze Žatce. Ten má konzultační kancelář pro životní prostředí. I on se podle Budského vyslovil pro kácení ve dvou etapách 17 dřevin.


„Je to zákeřné a kopanec pod pás"

Václav Ušák se rozhodl iniciovat petici, která brojí proti kácení dřevin v parku. „V Lovosicích se kácí odjakživa. A za ta léta, co tu žiji, což je od narození, žádný strom nedorostl dospělosti. Kácet  stromy, pokud k tomu není mimořádný důvod, je nemravné," říká.

Viděl jste posudek? Prý jsou stromy nemocné.
Posudek jsem neviděl. Tradičně posudky sdělují, že stromy jsou ve špatném stavu.  Když se podíváte po Lovosicích na pařezy – to jsou zdravé pařezy, což mám samozřejmě zdokumentované. Ale vždycky se najde důvod ke kácení. Jak se říká: kdo chce psa bíti, hůl si vždycky najde.  Strom má samozřejmě svůj život a v průběhu života dostává různé rány jako člověk. Ale nás také nikdo nezastřelí kvůli tomu, že nás zlobí žlučník. Staré stromy mají kromě pohledu životního prostředí také kulturní hodnotu, kterou kácením stromů ničíme. Vnímám to jako barbarství.

Město ale tvrdí, že stromy ohrožují lidi. Co vy na to?
To je zaklínadlo. Někdo řekne: větev spadne a zabije miminko v kočárku – tak tomu nikdo nedokáže vzdorovat. Je to zákeřné a kopanec pod pás. Řekněte mi, kolik dětí v Lovosicích zahynulo kvůli pádu větve. O žádném případu nevím.

Jak to vypadá s peticí?
Odevzdal jsem první složku a sbírám další. Zatím mám zhruba 200 podpisů, chci minimálně dvojnásobek.    Myslím si, že jej získám do té doby, než bude  zastupitelstvo. To by mělo tuto problematiku řešit.