„Tento výsledek odpovídá našemu plánu pro loňský rok. Jsme velmi rádi, že se nám ho i přes všechna úskalí současného zdravotnictví podařilo dosáhnout. Kladně hospodaří naše nemocnice již od roku 2006," vyjádřil opakovaně spokojenost z ročního zúčtování člen Správní rady a ředitel pro ekonomiku a provoz Vladimír Kestřánek. Doplnil, že veškerý zisk nemocnice je vždy v plné výši investován zpět do jejího rozvoje.

Ukončené projekty

„V roce 2015 se nám podařilo dokončit dva významné projekty. Prvním z nich byla modernizace centrálních operačních sálů, na kterou jsme získali dotaci od ROP Severozápad, druhým modernizace iktového centra naší nemocnice za podpory Integrovaného operačního programu. Díky těmto projektům se nyní můžeme pochlubit moderním prostředím na sálech i špičkovým vybavením hned na několika pracovištích naší nemocnice," doplnil o konkrétní příklady rozvoje nemocnice další ze členů SR, ředitel pro zdravotní péči Leoš Vysoudil.

Kromě výše zmíněných dotačních titulů, na kterých se nemocnice podílela ve formě 15% finanční spoluúčasti, bylo v roce 2015 realizováno i několik velkých investičních projektů. Dokončena byla rekonstrukce varny stravovacího provozu, zakoupena nová myčka bílého nádobí včetně stavebních úprav prostor, byla pořízena nová lůžka pro intenzivní péči, gamasonda, byla vyměněna další část zářivek za úsporná LED svítidla a řada dalších.

Litoměřická nemocnice chce vyrovnané hospodaření udržet i v roce 2016. Zcela zřejmý je ze strany managementu i závazek jejího dalšího rozvoje. „Byly bychom rádi, pokud bude hlavní investiční akcí letošního roku vybudování pracoviště magnetické rezonance, na kterou i zřizovatel uvolnil investiční příspěvek ve výši 14,5 milionu korun. Celková hodnota vybudování tohoto pracoviště je předpokládána ve výši téměř 35 milionů. Realizace však bude záležet na tom, zda naší žádosti Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhoví.

Pakliže by stanovisko ministerstva nebylo doporučující, tak bychom příspěvek města využili na další etapu modernizace stravovacího provozu, na rekonstrukci stanice C interního oddělení a na nákup sanitního vozu. Poslední dvě jmenované položky však budeme realizovat i v případě, že magnetickou rezonanci vybudujeme. Jen nepoužijeme příspěvek města, ale vlastní finanční zdroje," vysvětlil Radek Lončák, předseda Správní rady nemocnice a doplnil, že prioritou roku 2016 jsou i dispoziční změny dlouhodobě nevyhovujících prostor centrálního příjmu.

Letošní investice

„Ve schváleném investičním plánu je také zahrnuto vybudování druhé snímkovny digitální skiagrafie za zhruba 8 milionů korun," pokračoval dalšími příklady Radek Lončák a závěrem shrnul, že nemocnice má letos v plánu z vlastních prostředků vynaložit na investice asi 20 milionů korun.