„Jako téma letošní muzejní noci jsme zvolili muzeum samo,“ prozradila za muzeum referentka Pavlína Gutová a dodala, že návštěvníci se například seznámí s unikátním herbářem, který se v litoměřickém muzeu tvoří skoro 200 let. V historické dílně se zase dozvědí, jak rozluštit staré zprávy a co skrývají erby. Součástí večera bude také vyprávění o historii vinařství na Litoměřicku spojené s ochutnávkou vín.

„Po celý večer budou připraveny různé komentované prohlídky, projekce i dílny nejen pro děti,“ doplnila Gutová.

Knihovna Karla Hynka Máchy si zase připravila rodinný program s názvem Velký příběh Večerníčku. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na setkání s oblíbenými postavičkami a příběhy a také se přihlásit do slosování o rodinný výlet Za Rumcajsem do Jičína. Slosování proběhne v sobotu 20. května ve 13.30 hodin v parku Václava Havla.

Běh pro hospic 2016
Běh pro hospic: lidé poběží pro nové dýchací přístroje

Lákavá je také mimořádná možnost navštívit vyhlídkovou věž Kalich na Mírovém náměstí. Otevřena bude zdarma od 17 do 22 hodin, zájemci si tak budou moci prohlédnout město z výšky i ve večerních hodinách.

Jako další se k Litoměřické Muzejní noci přidává také Severočeská galerie výtvarného umění, která připravila večer ve stylu první republiky. Vystoupí tam například Václav Marek s Blue Star a představí československou swingovou a taneční hudbu z období 30. a 40. let. Na přednášce se zase posluchači dozvědí zajímavosti o prvorepublikové módě a životním stylu.

Otevře se také bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panně Marii, kde je k vidění výstava Jiřího Kačera a kde také ve 20 hodin vystoupí duo Deši.

Muzejní noc bude v Litoměřicích pokračovat i v sobotu. V kavárně Fér Kafe v parku Václava Havla se představí pouliční umělci, Sváťovo dividlo a také soubor Sex kulomets. Od 15 hodin bude otevřená také Dílna ručního papíru.

Republikový Festival muzejních nocí pořádá Asociace muzeí a galerií ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem. Letos bude slavnostně zahájen zítra v 16 hodin v prostorách litoměřického hradu.

Příprava jídla v CŠJ Litoměřice
Vaříme jako doma, říkají kuchařky ze školních jídelen v kraji