Minulý týden převzali od zástupců města další majitelé certifikáty nekuřáckých provozoven podepsaných starostou.

„Pro nás už vzhledem k typu jídel, které nabízíme, je samozřejmé, že jsme provozovnou ryze nekuřáckou," ujistila Pavla Soukupová, provozovatelka vegetariánské La Karotky ve Velké Dominikánské ulici.

Pavla Soukupová, provozovatelka La Karotky v ulici Velká Dominikánská, s certifikátem.

Vzhledem k tomu, že zákaz kouření platí nejen pro vnitřní prostory, ale i pro novou venkovní zahrádku, získala La Karotka certifikát se třemi hvězdami, stejně jako bistro Pekařka v Pekařské ulici nebo Mléčný bar v ulici 5. května. Ty, ačkoliv zahrádky nemají, jsou plně nekuřácké.

V Litoměřicích je tak v tuto chvíli certifikováno třemi hvězdami jedenáct plně nekuřáckých provozoven. Nový provozovatel Gurmánie pak tento týden převzal certifikát se dvěma hvězdami pro provoz, kde je kouření dovoleno pouze na venkovní předzahrádce. Připojil se tak k deseti kolegům.

Vyhrazenou nekuřáckou místnost v Litoměřicích má pět restaurací a vináren, tudíž vlastní certifikát s jednou hvězdičkou. Litoměřická radnice motivuje podnikatele, aby provozovali nekuřácké podniky, již několik let. K její iniciativě se dosud přihlásilo 27 podniků.

Eva Břeňová