Potvrdily to výsledky veřejné diskuse Fórum Zdravého města, které se zúčastnilo přes dvě stovky lidí. V ulicích by se namísto gamblerů chtěli setkávat spíše s cyklisty. Mezi tím, co Litoměřičany trápí, se vysoko umístila také chybějící občanská poradna nebo požadavek zrušit ve školách automaty na sladké.

„Já přišla lobbovat kvůli psím výkalům. Nejenže ve městě chybí koše se sáčky, které by lidem připomněly, že po svém miláčkovi mají uklízet, ale měli bychom se zaměřit i na prevenci, aby už dětem bylo jasné, že uklízet prostě musí. Podle mého na věc málo dohlížejí i strážníci," řekla jedna z účastnic fóra, obyvatelka Litoměřic  Kamila Munčinská.

Spolu s dalšími příchozími zasedla v Domě kultury ke stolu s označením Životního prostředí, aby o řešení mohla diskutovat s vedoucími odborů radnice, se starostou města, ale například i s velitelem policie.

Možnost setkat se s vedením Litoměřic využilo ve středu odpoledne přes dvě stě obyvatel.

„Stoly jsme rozdělili podle osmi tematických oblastí – životní prostředí, doprava a územní rozvoj, výchova a vzdělávání, sport, kultura a volný čas, sociální oblast a zdravotnictví, podnikání, cestovní ruch a bydlení, veřejná správa, strategický rozvoj a bezpečnost ve městě. Jeden stůl byl věnovaný mladým lidem," popsala koordinátorka Zdravého města Rita Vlčková.

Desatero problémů Litoměřic1. hrací automaty – požadavek úplného zákazu
2. cyklodoprava ve městě
3. chybějící bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatel
4. žádná bezplatná občanská poradna
5. žádná vzdělávací a výchovná farma pro děti
6. automaty na sladké nápoje a cukrovinky ve školách
7. nedostatek startovacích bytů pro mladé rodiny
8. nevystavěný atletický ovál s dětským hřištěm při ZŠ Havlíčkova
9. nedostatečné parkoviště u zimního stadionu
10. nedostatek odpadkových košů ve městě

Po hromadné diskusi vzešla od každého stolu dvojice nejpalčivějších problémů dané oblasti. Z těch pak lidé volili takzvané Desatero problémů města, na něž by se zastupitelé měli v následujícím roce zaměřit.

Ukázalo se, že Litoměřické trápí například chybějící pruhy pro cyklisty v ulicích města a napojení na Labskou stezku, ale i nedostatek bytů pro sociálně slabší skupiny obyvatel či chybějící bezplatná poradna. Na fóru lidé diskutovali také o budoucím možném využití kasáren pod Radobýlem nebo rozšíření kamerového systému. Již tradičně se dostalo také na nedostatek odpadkových košů, požadavek vybudovat při Základní škole Havlíčkova atletický ovál s dětským hřištěm nebo přechod na horním vlakovém nádraží. Lidem ve městě navíc chybí třeba veřejné toalety, a to na autobusovém nádraží i na Střeleckém ostrově.

„O problémech projednaných na fóru nyní budou moci hlasovat i lidé, kteří na diskusi nedorazili. Anketní lístky budou k vyplnění v Informačním centru na Mírovém náměstí, a to od pondělí," řekla za organizátory akce Rita Vlčková.

Teprve pak náměty poputují k zastupitelům. „Práce ve městě se nikdy nezastaví. Ať už bude v jeho čele kdokoli, pořád bude co zlepšovat. My si odsud odnášíme spousty námětů. Některé věci jdou vyřešit hned, na jiné potřebujeme peníze i čas," promluvil k veřejnosti starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.
Lidé, kteří na setkání se zaměstnanci radnice přišli, měli na závěr ještě jednu povinnost. Z organizací, které ve městě působí, vybírali jednu, které předali šek na čtyřicet tisíc korun. Loni obyvatelé města podpořili Hospic sv. Štěpána, letos klub Plamínek.

Veřejná fóra se konají vždy jednou ročně od roku 2002, kdy Litoměřice získaly titul Zdravé město. Příležitostí setkat se s vedením radnice však mají místní obyvatelé hned několik.

„Pořádáme různě zaměřené kulaté stoly či jiná veřejná projednávání v průběhu roku. Účastní se jich stále více lidí. Termíny visí na webových stránkách zdravemesto.litomerice.cz," doplnila Rita Vlčková.

Co také zaznělo–    možnost rozšíření kamerového systému
–    volné pobíhání psů
–    problémová mládež, hluk v okolí diskoték
–    oprava městské tržnice
–    chybějící přechod na horním nádraží
–    více pěších okruhů po Litoměřicích
–    nerozšiřování soukromých ubytoven
–    kouření na veřejných prostranstvích
–    chybějící veřejné WC na autobusovém nádraží a Střeleckém ostrově
–    nejasná pravidla zápisů do základních škol
–    žádné zázemí pro cyklisty na Střeleckém ostrově
–    malá účast strážníků při dohlížení na čistotu města
–    problémový přechod pod krytým bazénem
–    požadavek revitalizace skateparku
–    zveřejňování průběhu výběrových řízení na webu města