„Cyklostezka by měla spojit Lovosice s Litochovicemi a vlastně i Prackovicemi. Přístup z Litochovic do Prackovic je velice snadný, proto bude zapotřebí zajistit jen dopravní značení,“ uvedla starostka Litochovic Andrea Svobodová Křešová.

Do nové cyklostezky se Litochovice mohly pustit díky programu na zvýšení bezpečnosti cyklistů pro cesty do zaměstnání a do škol. V první fázi by se náklady na dokumentaci měly vyšplhat na necelých dvě stě tisíc korun, přibližně čtvrtinu by měla pokrýt dotace. Zbývající částku by potom měla zaplatit obec.

Čtěte také zde: Koupaliště ušetří stovky tisíc, vodu bude čerpat z vrtu

STAVBA BY MOHLA ZAČÍT JIŽ PŘÍŠTÍ ROK

„Do konce letošního roku bychom měli mít hotové veškeré projekty. I v otázce financování bychom měli mít jasno. Samotná realizace by tak mohla nastat v příštím, maximálně v tom následujícím roce. Sama to neumím přesně odhadnout, doufám ale, že moje domněnky nejsou příliš optimistické,“ uzavřela Svobodová Křešová.

HOTOVÁ NENÍ ANI LABSKÁ CYKLOSTEZKA

Mezi nedostavěné úseky Labské stezky na Litoměřicku patří například část mezi Litoměřicemi a Velkými Žernosekami. Letos v září by tam mělo být za více než sedm milionů dokončeno zhruba půl kilometru stezky. Ta povede od přívozu podél železnice směrem k Píšťanům. Kritický úsek nyní vede po silnici II/261 a kvůli zúžení při průjezdu obcí patří k nejnebezpečnějším v Ústeckém kraji. Další nedodělané úseky Labské cyklostezky jsou mezi Třebouticemi, Křešicemi, Okny a Vědomicemi. Práce by tam mohly začít už letos.

Nový povrch naopak loni získala stezka mezi Lounkami a Nučnicemi, kde trasa vedla po rozbité polní cestě. Další opravený úsek je mezi Dobříní a Hněvicemi, za kterými pak cyklostezka pokračuje už ve Středočeském kraji.

Nepřehlédněte: FOTO: Les u Kyškovic je plný sněženek