Dusno je před volbami v malé obci na Roudnicku. Na prvním místě jedné ze tří kandidátek figuruje odsouzený exstarosta Hrobců, který je navíc v jiné věci znovu před soudem. Konkurenční sdružení na ventilování jeho kauz částečně postavilo kampaň.

Luboš Matek na archivním snímkuZdroj: archiv DeníkuČlenové uskupení Za zdravější Hrobce a Rohatce ve volebním programu upozorňují na škraloupy lídra kandidátky Společně pro rozvoj Hrobců a Rohatců Luboše Matka. Tomu za údajné zmanipulování veřejné zakázky na položení inženýrských sítí a stavbu komunikací v rozvojové lokalitě Pod Skalou a zkrácení daně hrozí až osm let vězení.

Hřešit měl během starostování Hrobců v letech 2010 až 14. „Vedle toho byl souzen za jiný trestný čin v souvislosti s uzavřením smlouvy mezi roudnickou společností Teplo-byty a společností Dalkia o pronájmu tepelného hospodářství,“ připomínají kandidáti, jejichž lídrem je stávající starosta Petr Kříž.

Okresní soud v Litoměřicích, ilustrační foto.
Bývalý starosta Hrobců podle policie čachroval s obálkami

V tomto případě byl Matek už přes odvolání odsouzen. „Napadené rozhodnutí soudu I. stupně bylo odvolacím soudem potvrzeno. Odsouzenému byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v trvání jednoho roku se zkušební dobou dvou let,“ potvrzuje mluvčí krajského soudu Veronika Suchoňová.

Soud v Ústí nad Labem však skoro rok staré rozhodnutí písemně dosud nevyhotovil a účastníkům řízení neposlal. Matek, který se soudu neúčastnil, tak kandiduje bez potvrzení o tom, jak dopadl. A zároveň i s čistým trestním rejstříkem, protože spis se ještě do Litoměřic k porozsudkové agendě nevrátil. A to někteří lidé v Hrobcích nedokážou skousnout.

Přesvědčen o nevině

Matek je přitom o své nevině přesvědčen. „Ve společnosti Teplo-byty jsem udělal spoustu dobré práce,“ tvrdí. I současnou obžalobu odmítá s tím, že jen jednal ku prospěchu obce. Jako lídr kandidátky aspiruje na funkci starosty. Kdyby byl zvolen a pak se o svém pravomocném odsouzení přesvědčil, pokračování by prý zvážil.

„Všichni voliči ale o problému z Roudnice stejně jako o aktuálním soudním řízení vědí a je na nich, jestli se mě i přesto rozhodnou podpořit,“ říká. Matka v Hrobcích za jeho dřívější práci pro obec podporují někteří místní, podle nichž pro ně naopak stávající vedení udělalo málo.

Zákonu se skutečně neprotiví, když je starostou pravomocně odsouzený člověk s podmínkou. „Podmíněné odsouzení není překážkou volitelnosti do této funkce,“ potvrzuje ředitel kanceláře Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal s tím, že starostou nemůže být jen nepodmíněně odsouzená osoba. Pokud o tom soud rozhodne až po jeho zvolení, mandát zaniká.

Kandidátka Alena Kotyková, která jde do voleb v Chotiměři za sdružení Ženy v akci.
Akční ženy míří do voleb. Ženské kandidátky mají ve Mšeném-lázních a v Chotiměři

I přes dosavadní Matkův čistý trestní rejstřík jsou obavy, zda v aktuálně projednávané věci okresní soud přihlédne k rozsudku v té minulé, liché. Skutečnost pravomocného rozsudku zjistí z příslušného spisu. „V mnou projednávané věci bych rozhodně byl povinen bez ohledu na rejstřík provést důkaz spisem,“ ujišťuje předseda okresního soudu Miroslav Kureš, který Matkův současný případ soudí.

Negativní tón kampaně sdružení Za zdravější Hrobce a Rohatce, které o Matkových kauzách informuje, se trochu příčí člence poslední kandidátky do hrobeckého zastupitelstva, Pro lepší budoucnost. „Na druhou stranu to chápu, protože se jedná o důležité informace, které ne každý chce slyšet,“ tvrdí Karina Kratochvílová.

O tom, že by na rozdíl od Matka současný starosta pro obec nic neudělal, přesvědčena není. „S panem Křížem spolupracuji na vydávávání obecního zpravodaje, a i když na některé věci máme jiný názor, věřím, že je čestný a věci dělá pro obec a ne pro sebe.“ O tom, s kým by její sdružení po volbách spolupracovalo raději, tak není pochyb.