Po problémech během prázdnin mělo být lépe, s výpadky se ale lidé potýkají i v září. Krajský úřad o nich informuje na webu i přes SMS. Ty si zatím nechalo poslat na 300 tazatelů.

Výpadky evidovali třeba na lince 628 začínající v Libochovanech. Ranní spoje svážejí děti do žalhostické školy, dospělé za prací do Litoměřic či na vlak do Ústí. Nejhorší je stálá nejistota, jestli to pojede, nebo ne. „Infolinku v TD Busu nikdo nebere, esemesky informují o výpadku aktuálně až v daný den,“ vadí místostarostce Libochovan Elišce Pláničkové.

Svoz dětí do školy si rodiny začaly zajišťovat samy. Linka 628 však není jediná, kde se s výpadky potýkají. V celém Litoměřicku panuje dokonce jedna z nejhorších situací v kraji. Ředitel TD Bus Milan Toms v pondělí 24. září za jednoho šoféra sám několik spojů odřídil. „Řidiče nevyrobíme. Nejen na Litoměřicku, ale ani v celém kraji, ani v republice,“ konstatuje. Hned několik šoférů z Litoměřicka mu nedávno přetáhla konkurence.

Ilustrační foto
Krajský úřad nabízí přes SMS informace, zda jede autobus

Kraj proto zvažuje, že některé spoje z jízdního řádu vyjme. „Sice by došlo k omezení v nabídce spojů, ale u těch stávajících by měli cestující jistotu, že budou vypraveny,“ vysvětluje krajská mluvčí Magdalena Fraňková s tím, že hejtmanství návrh zkonzultuje s dopravcem a projedná s obcemi. Pokud se všichni shodnou, rozhodnou o něm krajští radní.

Podle Tomse je na to pozdě. „To měl kraj udělat už dávno, jednání jsme měli několik,“ připomíná. Společnosti chybějí kmenoví řidiči ve středním věku, šoféry ale nechtějí dělat už ani důchodci.

TD Bus zkouší lidi přitáhnout všelijak. Dává bonusy řidičům, kteří je přivedou, inzeruje volné pracovní pozice, rozjednán má i nábor ze zahraničí. „Kdybyste o někom věděli, ať přijde,“ vzkázal ředitel unaveně po pondělní šichtě.

Regionální ředitel TD Bus Milan Toms.
Autobusy vyjedou, 80 řidičů si vezme pod křídla krajská dopravní společnost

Problémy mají rovněž na Hoštecku. I tam podle starosty Hoštky Milana Konfršta řeší dojezdy dětí do školy nebo nemocných k lékaři svépomocí. S výpadky se potýkají také v Horních Počáplech. Ty sice už nespadají pod okres Litoměřice ani Ústecký kraj, ale podle našeho čtenáře Jiřího Hoznédla odsud nejméně desítka dětí včetně těch jeho dojíždí do školy ve Štětí.

Dopravu v okrese nezajišťuje jen společnost TD Bus, oblast Dolního Poohří pokrývá ČSAD Slaný. Její spoje podle ředitele společnosti Jiřího Popelky výpadky zatím nepostihly. „Nedostatek personálu ale máme podobně jako TD Bus. Ostatně jako kterýkoli jiný dopravce v zemi.“