Hrozivě vypadající praskliny na domech straší obyvatele Dobkoviček. Obec, nedaleko níž se v roce 2013 utrhl při dostavbě dálnice D8 svah, zažívá další problém. Lidé posílají stížnosti na ministerstva i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), to ale vinu odmítá.

Zaplavené sklepy, přetékající studny a plíseň. Tyto problémy začali obyvatelé Dobkoviček pozorovat zhruba před dvěma lety, kdy zejména po deštích nastávaly problémy s vodou, které v obci nikdy předtím nebyly. Situace se zanedlouho zdramatizovala a začaly praskat základové desky a zdi domů.

„Mám 24 let starý rodinný dům s armaturou, který se najednou dal do pohybu a popraskal, teď žijeme dva roky ve vodě a plísni,“ zlobí se například Zdeněk Novák, který za celý život v Dobkovičkách nic podobného nepamatuje.

Kompletní otevření dálnice D8.
Po dálnici D8 u Prackovic teď mohou řidiči půl roku jezdit ve všech pruzích

„Plácáme se v tom už dva roky. Praskají nám nemovitosti a vznikají tím nevratné škody,“ rozčiluje se Novák a doplňuje, že podobně je v obci poškozeno na 25 domů.

Opravy ho zatím vyšly na více než půl milionu korun, pozemek musel totiž celý vybagrovat, vybudovat odvodnění a garáž s domem stáhnout kovovými táhly. „Metrostav zde prováděl měření, které dokázalo, že budovy jsou v pohybu,“ říká Novák a ukazuje na popraskanou nedávno rekonstruovanou silnici poblíž narušených domů.

Pohyby půdy má podle obyvatel na svědomí změna toku vody, který způsobila dostavba dálnice. To potvrzují posudky hydrogeologů a i Stínové Ředitelství silnic a dálnic (SŘSD).

Obyvatelé obce Dobkovičky, která leží těsně u dálnice D8 a u bývalého sesuvu si stěžují, že jim praskají domy. Problém vidí ve spodní vodě, která po výstavbě dálnice změnila své toky a podmáčí základy rodinných domů.Zdroj: Deník / Pech Karel

„V Dobkovičkách došlo stavbou k naprosto zásadnímu narušení vodního režimu. V průběhu stavebních prací byly zlikvidovány odvodňovací drenáže a voda si teď hledá cestu jinde. Bohužel je to přes domy,“ připomíná ředitelka SŘSD Miloslava Pošvářová, soudní znalkyně v oboru stavebnictví.

Podle ní je řešením změna postoje ministerstev životního prostředí a zemědělství a vybudování nového komplexního odvodňovacího systému v obci.

Vyjádření ŘSD se Deníku nepodařilo získat, ale podle Pošvářové a poškozených vinu odmítlo. Další osud nemovitostí a boje obyvatelů Dobkoviček je prozatím nejasný.

„Ministerstva životního prostředí a zemědělství zatím nekomunikují, ŘSD vinu odmítá. Pomohla nám jen obec, ale škody nám vznikají dál,“ shodují se obyvatelé, kterým pod domy dále protéká i několik desítek kubíků spodní vody denně.

Barevný kouř vycházející z Lovochemie v roce 2012.
Trestní oznámení na továrny. Občanovi vadí barevný kouř