Obdobně vstřícní byli i další lidé, kteří se koly 
a cyklistickými potřebami, 
jež dosloužily, rozhodli podpořit akci „Kola pro Afriku". Tu v rámci Evropského týdne mobility pořádalo Zdravé město Litoměřice. Celkem se sešlo 83 kol.

„Litoměřice jsou Fairtrado-vým městem, podporují spravedlivý obchod a myslí i na zlepšení podmínek lidí v jiných částech světa. Proto jsme se při organizaci kampaně
Evropský týden mobility Zdravého města Litoměřice rozhodli pomoci dětem v Africe," vysvětlila koordinátorka projektu Rita Vlčková.

Kola lidé odevzdávali v různém stavu. Na některých přijeli, jiná ležela ve skladech delší dobu. Na hromadu přibývaly i cyklistické přilby či náhradní díly. Kola však nepřinášeli pouze obyvatelé Litoměřic a blízkého okolí, jako jsou Čížkovice, Horní Řepčice nebo Solany, ale například do kampaně se zapojil i manželský pár z Kolína, který do Litoměřic dorazil vlakem.

Kola na náměstí přebíral René Tomášek z Automuzea Terezín, kde je stálé sběrné místo pro odložená kola. Převezena budou do centrálního skladu v Ostravě. Zde je opraví a pošlou dětem do Afriky. Ta, která již nevyhovují požadovaným parametrům, půjdou do šrotu. Výtěžek bude využit na pokrytí nákladů spojených s přepravou.

V průběhu pondělního dne měli občané možnost zapojit se i do preventivně bezpečnostního programu Safetyshow. 
S pomocí brýlí zkoušeli své reakce, které by měli po požití 
0,5 až 1,5 promile alkoholu, 
nebo po požití drog či po otřesu mozku. V rámci podpory kampaně jezdila městská hromadná doprava zdarma.

„Cílem kampaně je upozornit na narůstající negativní vliv automobilové dopravy, zhoršující se stav životního prostředí a zároveň ukázat možnosti šetrnějších alternativních způsobů dopravy. Pokud to jde, měli bychom upřednostnit chůzi a cyklistiku před jízdou autem," dodala Rita Vlčková.

Koly pro Afriku však kampaň v Litoměřicích nekončí. Například v sobotu 21. září mohou cyklisté vyrazit do Českého středohoří a využít přitom zdarma cyklobus.