Sportování dětí, volný čas a zdraví jsou prioritami místních. Aspoň těch, kteří se nedávno v kulturním a konferenčním centru sešli s vedením města na akci Desatero problémů Litoměřic. Společně diskutovali o tom, co by ve městě mohlo být lépe.

Na debatu dorazilo skoro 200 Litoměřičanů. Nejvíc z nich je pro modernizaci a rozšíření bazénu, renovaci atletického oválu na ZŠ Havlíčkova a instalaci vodních prvků kvůli snížení prašnosti.

„Radnice na těchto setkáních získává zpětnou vazbu od občanů. A ti mají oprávněný pocit, že můžou ve městě něco změnit,“ vyzdvihuje přínos akce manažer Ústecké komunitní nadace Petr Veselý, který debatu moderoval.

V pátek 13. dubna odstartoval v Kulturním a kongresovém centru v Litoměřicích dvoudenní 16. ročník mezinárodní prodejní a soutěžní výstavy Vinařské Litoměřice.
FOTO: Víno v hlavní roli! Pořadatelé rozdělili mezi vinaře 259 medailí

K přáním, která zde zazněla, se od tohoto týdne můžou na webu města vyjádřit i ti, kdo minulou středu do kulturáku nedorazili.

Radnice se občanům na akci také zpovídala z toho, jak řeší jejich loňské návrhy. Na vybudování víceúčelové sportovní haly zatím hledá vhodný dotační titul. V podobném stádiu je přání lidí dostat parkující auta z centra. Radnice je původně chtěla do bývalého železničního tunelu.

Veřejná diskuze Desatero problémů Litoměřic.Zdroj: Michaela Bubeníčková

„Projekt jsme ale zatím odložili, protože došlo ke změně podmínek dotace, o kterou jsme usilovali,“ popsal místostarosta města Pavel Grund. Město by tak muselo uvolnit ze svého více než 60 milionů korun. „Hledáme proto nový dotační titul nebo jinou lokalitu.“

Že je řešení leckterých z bodů, které občané pojmenují jako problém, běh na dlouhou trať, připouští i Petr Veselý.

„Setkání má i přímý výsledek,“ upozorňuje Veselý. „Lidé tu rozhodli o vítězném projektu takzvaného participativního rozpočtu, na který dá město 200 tisíc.“

Městská nemocnice v Litoměřicích.
O litoměřický špitál se utkají čtyři adepti

Tím se ze čtyř přihlášených projektů stal ten s názvem Zelená oáza ve středu města, který podala soukromá ZŠ Lingua Universal. Jejím cílem je vybudovat veřejně přístupnou zahradu s venkovní učebnou na rozlehlém vyasfaltovaném dvoře školy. Do ní přitom často vodí rodiče děti i na mimoškolní aktivity Technického klubu. Lingua by ráda, aby byla „oáza“ hotova do dvou let od prvního výkopu. Má to stát přes 700 tisíc, o příspěvek škola žádá i Státní fond životního prostředí.

Podobná setkání s veřejností podnikají vedení měst zapojených do takzvané Místní agendy 21 (MA21) a národní sítě Zdravých měst. Do MA21 je zapojeno i Štětí. Kulatý stůl pořádá na podzim, aby po něm měla radnice možnost zasáhnout do rozpočtu na příští rok. V jeho průběhu navíc pořádá podobně, jako to je v Litoměřicích, setkání s veřejností nad dílčími tématy.

„Naposledy jsme s občany diskutovali o konkrétnějších podobách připravovaných sportovišť, předtím o dobrovolnictví,“ říká místostarosta Štětí Miroslav Andrt.

Nad konkrétními problémy se s lidmi setkává i vedení Roudnice. „Loni nad rekonstrukcí kulturního domu, naposledy nad veřejnými prostranstvími,“ bilancuje mluvčí města Jan Vancl. Další setkání plánuje radnice pod širým nebem na přelomu května a června.

V Litoměřicích vyrůstá parkovací cyklověž.
Cyklověž v Litoměřicích roste. V létě bude hotová