Drogově závislí lidé si totiž oblíbili zámecký park. V něm se také často nacházejí volně odhozené injekční stříkačky, které ale ohrožují návštěvníky.

„Pro nás je to velký problém. Odhozené injekční stříkačky nalézáme téměř denně. Narkomany vyháníme velice často. Je to nekonečný boj. Udělají si díru do plotu, my jej opravíme a druhý den je na dalším místě. Stříkačky po nich uklízejí policisté, které voláme. Kromě toho nám narkomani kradou například části plotů a tak dále," uvedl kastelán libochovického zámku Ladislav Pešek.

„Problematika drog je jedním z největších problémů současné společnosti. Město Libochovice se s tímto problémem samozřejmě také potýká. Úzce spolupracujeme s policií. Vytipovali jsme lokality, nad kterými po dohodě je držen zvýšený dohled hlídkového systému. Řešit ale tyto problémy teď, je skutečně pozdě," reagovala libochovická starostka Jana Holá.

„Proto prevenci věnujeme zvýšenou pozornost. Na základní škole probíhají pravidelné přednášky o prevenci proti drogám, jejich následky, ukázky policejních psovodů se psy pro vyhledávání narkotik. Na škole působí trvale preventista," vyjmenovala protiopatření Holá.

Podle starostky jsou nejlepší prevencí volnočasové aktivity. „V Libochovicích je mnoho spolků. Dále u nás působí občanské sdružení Duha, které má s drogově závislými zkušenosti a pomáhá jim začlenit se zpět do společnosti," konstatovala Holá.

Drogy ale nejsou jediným problémem, se kterým se při péči o pětadvaceti hektarový park správci zámku potýkají. „Někteří lidé tu venčí psy, na toaletu sem chodí i lidé. Máme co dělat, abychom to po nich stíhali uklízet," dodal Jan Holub, zahradník libochovického zámeckého parku.