Pro příští sezonu správa zámku uvažuje také o obměně prohlídkového okruhu, letos budou změny v expozicích jen kosmetické. Uvedl to kastelán Ladislav Pešek. Pro letošek věří v nárůst návštěvnosti.

Provizorní střecha vydržela 50 let

„V letošním roce se dostaneme se střechou do priorit ministerstva kultury," řekl kastelán. Projekt na výměnu střechy byl zpracován už v 90. letech, letos se bude aktualizovat. „Letos se budeme věnovat změně projektu a v příštím roce snad by se mělo začít konečně dělat," doplnil Pešek. Náklady odhadl na mnoho desítek milionů korun. Vedle výměny krytiny bude totiž třeba také dokončit stropy mezi druhým patrem zámku a půdou, navíc se budou rozebírat římsy, takže se poničí fasáda, kterou bude nutné opravit.

Otevřou poslední březnový víkend

Zámek se nyní chystá na letošní návštěvnickou sezonu, pastují se podlahy a provádí i náročnější úklid. V Saturnově sálu, který prochází přes dvě patra budovy, se například čistí obří mosazný barokní lustr. Má zhruba čtyři metry na výšku a průměr dva metry a cídí se jednou za čtyři až pět let. Letos bude jeho očista a leštění trvat asi 14 dní, pracovat na tom budou čtyři lidé. Kastelán uvažuje, že by lustr nechal spuštěný k zemi na poslední březnový víkend, kdy se zámek otevře. Návštěvníci by si tak zblízka mohli prohlédnout postavy světců nebo zvířat na ramenech lustru.

Příští rok asi zkrátí prohlídku

V nastávající sezoně správa zámku chystá jen drobné úpravy expozic, v příštím roce by se ale prohlídka mohla proměnit. Nyní trvá víc než hodinu, a je tak podle Peška pro některé návštěvníky příliš dlouhá. „Uvažujeme o rozdělení velkého okruhu na dva samostatné okruhy, na období baroka a 19. století," řekl kastelán. V části věnované předminulému století by chtěl zvýraznit cestovatelskou vášeň tehdejšího majitele panství, který navštívil třeba Afriku nebo Indii.

Zámku ubylo návštěvníků

V letošním roce tradiční akce, jako je dětský den, výstava bonsají anebo ukončení sezony nazvané Zámek plný kouzel, doplní výstava historických dětských hracích pokojíčků. Spolupracovat na ní bude muzeum hraček z Rychnova nad Kněžnou. Pešek také letos v létě plánuje obnovit tradici takzvaných tvořivých dílen. „Aby se děti zase naučily hrát s tradičními materiály, aby zjistily, že existuje něco jiného než počítač nebo Harry Potter," podotkl.

Libochovickému zámku loni ubylo návštěvníků zhruba o tři tisíce, tzn. na 17.000. Návštěvnost snížilo počasí, kdy po povodních hned přišla horka a lidé šli podle Peška radši k vodě. Zámek měl také několikrát zavřeno, protože v něm natáčeli britští filmaři, kteří v nedalekých Doksanech pracují na seriálu o třech mušketýrech.

Zámek v Libochovicích nechal v roce 1560 postavit Jan z Lobkovic. Po konfiskaci v roce 1613 přešel zámek do majetku Šternberků a později Dietrichštejnů. Ti nechali v letech 1682 až 1690 sídlo přestavět podle návrhů italského architekta Antonia Porty. Zámek si tuto podobu zachoval do současnosti. Na libochovickém zámku se narodil 17. prosince 1787 lékař a přírodovědec Jan Evangelista Purkyně.