„Na pondělním zastupitelstvu jsme řešili, zda zřídit městskou policii či angažovat bezpečnostní firmu, která by dohlížela na pořádek ve městě. Nakonec se zastupitelé shodli, že by město mělo mít regulérní vlastní městskou policii," sdělila libochovická starostka Jana Holá. „Je vidět snaha mít strážníky."

Celý proces vzniku libochovické policie je teprve na začátku. Její zřízení bude až poté, co zastupitelstvo odsouhlasí obecně závaznou vyhlášku.

„Rada města dostala úkol, aby vypracovala koncepci. Ta musí řešit například to,  kde strážníci budou mít služebnu, čím budou jezdit a jaké budou náklady," uvedla Holá.

Podle starostky bude koncepce i návrh vyhlášky diskutován na městské radě a ta se rozhodne, zda ji podpoří a pošle do zastupitelstva či nikoliv. „Věřím, že městská policie bude jedno z řešení, jak eliminovat kriminalitu a vandalismus ve městě. Představa je taková, že by byli dva strážníci. Situace ve městě ukáže, zda je to dostačující počet," řekla Holá.

„Bezpečnostní agenturu jsme zavrhli z toho důvodu, že bychom ji museli platit prakticky nonstop. U strážníků je možnost jejich práci lépe rozvrhovat. Potřebujeme jejich dohled na pořádek hlavně v pátek a sobotu večer, kdy je nejvíce problémů. Přes týden by strážníci měli nepravidelné služby a sloužil by jeden strážník," nastínila starostka.

Podle Holé je šance na schválení vyhlášky zřizující městskou policii velká. „Udělám vše pro to, aby do příštího zastupitelstva byla připravena k projednání," dodala.

Libochovice dlouhodobě bojují s kriminalitou a vandalismem, a to zejména kvůli narkomanům. To, že radnice uvažuje o zřízení vlastních strážníků, připustila starostka Holá už na konci srpna.

„Vzhledem k tomu, že předpokládáme, že v roce 2013 město obdrží navýšené finanční prostředky do rozpočtu,  je možný předpoklad vzniku policie," řekla tehdy.


Kriminalita a velký počet narkomanů nutí libochovickou radnici jednat. Přestože ve městě je služebna státní policie, zastupitelé se stále častěji baví o vzniku vlastní hlídky strážníků. Na nejbližším zastupitelstvu by se měla schválit vyhláška zřizující městskou policii.