Tak lze charakterizovat atmosféru všech 13 předchozích ročníků Úštěckého adventu. Obdobnou režii připravili i na tuto sobotu pořadatelé pro tuto letošní slavnost.

Historické centrum města zaplní dobový vánoční jarmark s více než 150 stánky, převážně s řemeslnými výrobky. Co předmět, to pěkný dárek či dekorace pro sváteční stůl. Advent jsou však hlavně radostné chvíle při zajímavém kulturním programu.

„Ten proběhne od 9.30 do 17 hodin. Na hlavní scéně na náměstí se představí pěvecké a divadelní soubory a hudebníci. Přímo mezi návštěvníky se představí pouliční divadelníci a andělé na chůdách. Největší atrakcí, vůbec historicky první v Čechách je slet andělů z věže kostela v 11, 14.30 a 16.30 hodin. V kulturním domě se bude hrát loutkové divadlo, atrakcí je prohlídka Úštěcké šatlavy s ražbou adventních mincí, Muzea čertů nebo Rybího světa," říká hlavní pořadatel Libor Uhlík.

Mimo to probíhá ve městě řada výstav v Galerii U brány poetických obrázků severočeské malířky Sylvy Prchlíkové. Na faře představí své práce úštěckých žen, na Městském úřadu žáků místních škol. Za pozornost stojí rovněž prohlídka synagogy a kostela sv. Petra a Pavla s kasičkou pro sbírku na pořízení zvonu.

Úštěcký advent, podobně jako ostatní zdejší jarmarky, navštíví během jednoho dne přes 15 tisíc lidí. Mnozí přijíždějí autem od Ústí nad Labem a Děčína s odbočkou na silnici II/260 v Malém Březně. Ta však z důvodů rekonstrukce mostku v Horní Vysoké bude až do konce roku neprůjezdná. Proto řidiči musí už v Lovečkovicích odbočit vpravo na Horní Týnec a za Býčkovicemi se napojit vlevo na silnici I/15 na Úštěk. Alternativou v Lovečkovicích je odbočení vlevo, ale na užších silnicích za Mukařovem je třeba dbát větší opatrnosti. Silničáři však slibují, že všechny komunikace v této horské oblasti zůstávají pod trvalou kontrolou a preventivně ošetřené.