Lidé v Lovosicích bedlivě sledují významnou proměnu zeleně ve městě. Chystá se totiž další fáze diskutované obnovy stromů v lesoparku u Labe, ale také výsadba nových dřevin na úkor parkovacích míst.

Asi nejvýraznějším zásahem do zeleně v Lovosicích je pokračování revitalizace lesoparku Osmička, kde na přelomu roku padne k zemi stovka stromů. Podle radnice je ovšem výměna stromů nutná, protože většina z nich je v havarijním stavu. „Stromy, o které se jedná, jsou už za zenitem. Hnijí zevnitř, pomalu se rozpadají, ulamují se větve a ve frekventovaném lesoparku Osmička se staly provozně nebezpečnými,“ popsal vedoucí odboru životního prostředí lovosického úřadu Vojtěch Hamerník.

Likvidace škod po vichřici v Lovosicích.
Herwart škodil také v Lovosicích nebo na Libochovicku

Pro místní je ovšem kácení na Osmičce citlivým tématem. „Jakoby nestačilo, že vykáceli městský park. Už si tam v létě není kam sednout do stínu a totéž čeká i Osmičku,“ diví se Petra z Lovosic.

Lidem, kteří se o obnovu Osmičky zajímají, nabídlo město v říjnu komentovanou prohlídku lesoparku.

Při prohlídce dostali odpovědi na dotazy týkající se kácení a budoucí podoby parku, účast byla ovšem mizivá. „V rámci této akce jsme se snažili zájemcům poskytnout veškeré informace o připravovaných změnách. Na prohlídku dorazilo ale pouze sedm občanů. Informace jsou k dispozici i na webu města Lovosice,“ dodal Hamerník.

Po vykácení stovky stromů Osmičku nově ozdobí 149 listnatých stromů a 320 listnatých keřů. Dalších 21 stromů padne na pozemku Povodí Labe. Tam je nahradí 21 novými.

Kácení stromů v lovosickém lesoparku Osmička.
Revitalizace lovosické Osmičky začala kácením topolů

Překvapením pro řadu Lovosičanů bylo vysázení nových stromů u silnice pod zámkem. „V Zámecké ulici v říjnu začaly práce související se vznikajícím stromořadím, které by mělo olemovat silnici,“ říká lovosická mluvčí Ivana Kocánková. Město sem po úpravě povrchů nechá vysadit 35 platanů javorolistých.

Zde se do křížku dostávají příznivci zeleně a motoristé, stromům totiž musela ustoupit některá parkovací místa. I přes to, že v odpolední špičce bývá parkoviště v Zámecké plné málokdy, najdou se řidiči, kterým úbytek parkovacího místa vadí. Útěchou jim bude nové parkoviště, které vznikne před krytým bazénem.

Další aleje v Lovosicích vzniknou v ulicích 8. května, kde dojde do konce roku k vysazení deseti svitelů latnatých, a v ulici Žižkova, kde se doplní a částečně obmění kulatohlavé akáty.

Na téma zeleň a parkování se diskutuje i v Litoměřicích. Nově zrekonstruovaná část Palachovy ulice dostala 11 stromů a další tři desítky jich ulici ozdobí do poloviny příštího roku. Souběžně by se měla navýšit i místa pro parkování, kterých po dokončení prací napočítáte 148.

V lovosickém lesoparku Osmička vzniklo broukoviště
Pokácené stromy na Osmičce v Lovosicích poslouží broukům