ANO skončilo s 22,20 procenta druhé, má 7 míst. Před čtyřmi roky přitom Babišovo hnutí v Litoměřicích těsně vyhrálo.

Volební účast v královském městě byla 42,63 procenta. Desetiprocentní hranici v něm překročili už jen Zelení s Piráty, kteří jsou s výsledkem 11,10 skokanem voleb. Před čtyřmi roky Piráti vůbec nekandidovali a Zelení tu skončili až pátí. Společně nyní získali čtyři křesla v zastupitelstvu.

S výsledkem u devíti procent skončili Severočeši, mají tři zastupitele. Asi o procento méně dali voliči komunistům, obsadí dvě křesla. Kolem šesti procent a dvě místa má sdružení Sport a zdraví.

Vysypávání volební urny v litoměřické MŠ Mašinka ve Vančurově ulici.
ON-LINE: Volby v Litoměřicích ovládla ODS. O Senát se popere Ladislav Chlupáč

KDU-ČSL, ČSSD, TOP 09 i nováčci SPD mají pod pět procent a do zastupitelstva se vůbec nedostali. Týká se to i tří současných radních z ČSSD a TOP 09 včetně místostarosty Pavla Grunda (ČSSD).

Lidé využívali možnosti křížkovat své favority a zamávali tak kandidátkami, které si sestavily samy strany a sdružení. Například Petr Hermann přeskočil lídra kandidátky Sport a zdraví Václava Červína. Lídra kandidátky ANO Tomáše Sarnovského trumfnul až z 12. místa lékař Ondřej Štěrba, doktor Petr Kubec zase poskočil z 9. na 2. místo v kandidátce ODS.

Výsledky napříč jednotlivými okrsky ve městě se někdy i dramaticky lišily. Například v 17. okrsku zasahujícím zejména vilovou čtvrť pod Mostnou horou je s 15procentním náskokem nad ANO „Chlupáčovo“, ale hned za vilami v 18. okrsku v ZŠ Havlíčkova ANO převálcovalo ODS s víc než 10procentním náskokem.

O Senát se s Chlupáčem utká Štěrba

Ladislav ChlupáčZdroj: archiv ODSStarosta Litoměřic se může radovat hned dvakrát. Postupuje totiž také za litoměřický volební obvod do 2. kola senátních voleb. I zde má stejnou konkurenci jako v komunálu, o definitivní přízeň voličů se utká s představitelem hnutí ANO, lékařem Ondřejem Štěrbou. Chlupáčovi dali lidé zhruba o pět procent hlasů víc. 

Překvapením senátních voleb je třetí místo bývalého dlouholetého ředitele litoměřické nemocnice Miroslava Jiránka, který byl zároveň nejneviditelnějším kandidátem na senátora. Slušně se umístili Libor Uhlík a Josef Šenfeld, nejkontroverznější kandidát David Rath naopak propadl.

Sobotní dopoledne na Josefínských slavnostech v Terezíně
OBRAZEM: Josefínské slavnosti v Terezíně bavily i v sobotu dopoledne

V Lovosicích měli kolem 18. hodiny sečteno jako v prvním městě okresu. Podle očekávání tam podobně jako ve volbách před čtyřmi roky zvítězilo ANO s téměř 60 procenty hlasů. Jeho 14 zastupitelů si v 21členném zastupitelstvu bude moci diktovat.

Druhá ODS má 12,52 procenta. Podobný výsledek, kolem 11 procent, mají KSČM a Demokratický blok. Propadla Česká suverenita, do zastupitelstva se vůbec nedostala. Volební účast se v Lovosicích pohybovala lehce pod 40 procenty.

Skokanem v Roudnici nad Labem je nová platforma Akce R s 27,75 procenta hlasů, byť místní volby nevyhrála. Vítězství těsně obhájilo sdružení Společně pro Roudnici s nynějším starostou Vladimírem Urbanem s 29,08 procenta hlasů. To v minulých volbách do zastupitelstva zvítězilo v těsném závěsu s ANO a TOP 09 a Nezávislými. Nyní ANO skončilo v Roudnici třetí.

Ve Štětí vyhrála ČSSD s asi 3procentním náskokem před ANO 2011. V Terezíně sdružení RESET, v těsném závěsu je následují Ženy Terezínska, Starostové a Nezávislí a ANO.

Disciplinované Píšťany

Skoro 80procentní volební účast měli v Píšťanech, kde do zastupitelstva chtěly čtyři platformy. Drtivě tam zvítězilo sdružení Pro naše Píšťany s 65,31 procenty hlasů, v zastupitelstvu bude mít pohodlnou většinu.

Naopak nejslabší byla účast ve Vražkově - 36,04 %. Tam kandidovala jen ČSSD. Nynější starostka Jaroslava Smetanová tak svou roli obhájila.

Nejrychleji sčítali v Brzánkách, Levínu a ve Staňkovicích. Naopak nejpomaleji se ve statistikách objevovaly výsledky z Terezína. Josefínské slavnosti komplikovaly nejen pohyb ve městě, ale hlavně dojezd komisařů do Litoměřic, kde výsledky museli odevzdat zdejšímu pověřenému městskému úřadu.